Industriarbetarnas tidning

”Lagom” löneökningar bäst, enligt KI

16 september, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Lönekostnaderna bör öka med mellan 1 och 2,5 procent. Det är bäst för ekonomin, löntagarna och sysselsättningen. Det säger Konjunkturinstitutet i sin rapport 2009 om lönebildningen.

När Konjunkturinstitutet i dag bjöd in media för att delge medborgarna sin visdom (som för övrigt ifrågasatts efter en tidigare miss), använde man ord som ”lagom” och ”gyllene medelväg”. Om utvecklingen av lönekostnaderna ska få den beskrivningen bör de öka med mellan 1 och 2,5 procent, enligt KI.

Inte oväntat varnade KI för höga lönekostnadsökningar. Sådana försämrar likviditet och konkurrenskraft. Över 2,5 procent i ökade lönekostnader riskerar att skada ekonomin.

Konjunkturinstitutets forskningschef Juhana Vartiainen, den som ansvarar för lönebildningsrapporten, uppehöll sig oväntat mycket vid riskerna med noll i löneutveckling. Stagnerande löner skadar ekonomin till och med mer än om lönekostnaderna blir i överkant.

När Facken inom industrin i förra veckan mötte media framhöll IF Metalls ordförande Stefan Löfven riskerna med ett nollbud som arbetsgivarsidan förordat i ett flertal debattartiklar. Och får indirekt stöd av Konjunkturinstitutet. Stagnerande löner fram till 2012 skulle betyda 40 000 färre sysselsatta, enligt KIs beräkningar.

Enligt Konjunkturinstitutet finns då risken för deflation och en japansk utveckling av ekonomin.

Om kostnadsökningarna hamnar ovanför KI:s rekommenderade internvall på 1 till 2,5 procent, och i stället blir 4 procent, får vi högre realräntor som hämmar återväxten ger 20 000 färre sysselsatta 2012.

Det så kallade krisavtalet mellan Teknikföretagen och IF Metall har underlättat situationen i många företag, konstaterade Konjunkturinstitutets Juhana Vartiainen.

Han tyckte också att det är viktigare än vanligt att lönebildningen blir mer lokal. Främsta skälet är de skilda förutsättningar som råder i företagen.

Lagom är alltså bäst, enligt KI. Stannar lönekostnadernas ökning på mellan 1 och 2,5 procent kan vi räkna med cirka 1 procent i reallönehöjning, spår Konjunkturinstitutet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.