Industriarbetarnas tidning

Nytt pensionssystem i gruvan

1 september, 2009

Skrivet av ANNI ALM

Även gruvarbetare ovan jord ska kunna få pension vid 60 års ålder. Tidigare har bara de som jobbat under jord fått sluta vid den åldern.

Det nya systemet har förhandlats fram mellan IF Metall och Gruvornas arbetsgivarförbund, och gäller för alla gruvarbetare i hela Sverige.

– Det har inte varit en lätt match. Vi har förhandlat otroligt länge, säger Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget.

För arbetsgivarna betyder det nya pensionssystemet ökade kostnader och därför har förhandlingarna pågått i över ett år.

– Vi har haft avtalskrav på att förbättra det gamla systemet och hitta en lösning som omfattar alla gruvarbetare, säger Tomas Nilsson.

Det är framför allt de yngre som tjänar på den nya pensionen. Man behöver jobba ett tag inom det nya systemet innan man kan sluta med 75 procent av lönen. De äldre kommer därför inte att kunna gå i pension vid 60 års ålder.

Nu är det upp till medlemmarna att rösta för eller emot förslaget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.