Industriarbetarnas tidning

Cirkus och bowling lockar nya medlemmar

27 oktober, 2009

Skrivet av MARTINA LINDBERG

Den ena avdelningens medlemmar blev arbetslösa, men stannade kvar i facket. Den andra drabbades inte av så många varsel, men där väljer arbetarna istället att inte ansluta sig. De bästa avdelningarna i medlemsvärvningsprojektet Organisera flera har nått toppen trots olika förutsättningar.

Av landets 52 avdelningar är det IF Metall Malmfälten och Södertälje som varit bäst på att organisera medlemmar. Båda avdelningarna har över 6 000 medlemmar, men de har nått till framgångarna på olika vis.

2007 gick alla avdelningar back i sitt medlemsantal – förutom Malmfälten. De senaste tre åren har de ökat med nästan 600 medlemmar, varav över 100 stycken nya i år.

– Vi når snart toppen. Fler går snart inte att värva, säger Lars Kiviniemi, ombudsman i IF Metall Malmfälten.

De försöker vara ute mycket, och de ska besöka alla arbetsplatser i området.

– Det viktigaste är att vi syns ute på företagen, säger Lars Kiviniemi.

En av Malmfältens lyckade satsningar är infokvällar, så kallade försäkringskvartar. Efteråt brukar häften av deltagarna gå hem med ett leende på läpparna för att facket har fixat fram pengar till dem.

För att nå ut till ungdomar har avdelningen tillsatt en ny ungdomsgrupp som nu håller på att planera inför kommande aktiviteter. Förutom informationsträffar kommer bowlingkvällar och en paintballtävling att arrangeras.

De har även tidigare anordnat en uppsatstävling för högstadiet, där eleverna får skriva uppsatser som rör industriämnen.

En av Södertäljes största framgångsfaktorer är att de inte har haft så mycket varsel, och därmed ett litet medlemstapp. Likt Malmfälten satsar de mycket på att synas ute på företag, och förra veckan var de ute på ett så kallat uppsökeri. Då ska de under en vecka besöka närmare 100 företag i området, för att träffa medlemmar och samtidigt försöka värva nya. Uppsökeri gör de tre gånger per år.

– Ett tag ringde de och sa att vi var ute för mycket. Vilket i och för sig är bra, för då märks det att vi syns, säger Erik Nilsson.

Förutom företagsbesöken har Södertäljeavdelningen tidigare hyrt bussar och tagit med medlemmar till Kolmården, varit på cirkus, fiskat och arrangerat barnbio för de yngsta. För att nå ut till ungdomar har de musikprojekt tillsammans med Handels, där de ska trycka upp skivor med ett lokalt hiphopband.

Ett av årets mål är att skaffa 100 nya medlemmar. Ännu är de inte i land med målet, och det största motståndet är medlemsavgiften.

– Det är där vi har problem. Många tycker det är för dyrt att gå med, säger Erik Nilsson, ordförande för organisationskommittén IF Metall Södertälje.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.