Industriarbetarnas tidning

Få företag har problem med Las

27 oktober, 2009

Skrivet av

Lagen om anställningsskydd ställer sällan till problem vid uppsägningar, visar SEB:s företagarpanel. Bara åtta procent av företagen svarar att de tvingats göra sig av med kompetens de helst hade behållit.

När SEB genomförde sin företagarbarometer för tredje kvartalet 2009 ställdes bland annat frågor om turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las).

Turordningsreglerna i Las har kritiserats av bland annat Svenskt Näringsliv och flera företagarorganisationer. Reglerna beskylls bland annat för att skapa problem vid uppsägningar, då företag inte själva kan välja vilken personal de vill behålla.

Svaren i SEB:s företagarbarometer visar att de flesta företagen inte upplever några problem med turordningsreglerna. Bara åtta procent svarade att lagen tvingat dem att göra sig av med kompetens de ville behålla.

Samtidigt svarar tillverkningsföretagen att de upplever dessa problem i större utsträckning än tjänsteföretag och handelsföretag. En femtedel av tillverkningsföretagen svarar att de behövt göra sig av med kompetens de behövde.

Las har även fått skulden för Sveriges höga ungdomsarbetslöshet. En undersökning som TCO presenterade tidigare i höstas visade att turordningsreglerna i Las i ytterst få fall är orsaken till att ungdomar har blivit arbetslösa.

Läs hela rapporterna:
SEB-rapport: http://www.seb.se/pow/default.asp
TCO-rapport: http://www.tco.se/Templates/Page1____681.aspx?DataID=9227

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.