Industriarbetarnas tidning

Facket överhopas av försäkringsärenden

16 oktober, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Ferida Naser hamnade mellan stolarna: Arbetsförmedlingen ansåg att hon var för sjuk för att arbeta, Försäkringskassan att hon var för frisk för att få sjukersättning.
– Vi drunknar i försäkringsärenden, säger Jan Eriksson, ombudsman hos IF Metall i Södertälje som driver Feridas fall. Alla ska ut i jobb fast det inte finns några.

– Vi har bara sett toppen på ett isberg, säger IF Metalls ombudsman Jan Eriksson. Här i Södertälje har de skakat fram alla som har sjukersättning eller sjukpenning.

Många ramlar ur försäkringssystemet från 1 januari 2010, när deras tidsbegränsade sjukersättningarna löper ut. Då blir det svårt för facket att hinna med göra ett gott arbete för var och en av dem, anser Jan Eriksson.

– Det är ju regeringen Reinfeldts politik att alla ska jobba. Även om du haft sjukersättning, kan du jobba en timme om dagen, menar man. Här i Södertälje försöker de hitta arbetsförmåga på alla möjliga vis.

– Ingen vill ju ha dem. Vi får kriga med näbbar och klor så att de inte hamnar mellan stolarna.

Ferida Naser, som Dagens Arbete tidigare skrivit om, har överklagat till Försäkringskassan utan resultat och sedan förlorat i länsrätten. Nu söker hon och facket prövningstillstånd i nästa instans, som är kammarrätten. Får hon nej där, går hon vidare till Regeringsrätten och regeringen.

– Vi kör de här ärendena så långt det går, säger Jan Eriksson. Men vi jobbar i motvind.

Ferida Naser har så här långt fått halv sjukersättning. Jan Eriksson tror att det beror dels på fackets arbete och skriverierna i Dagens Arbete.

– Det har helt klart en inverkan när det skrivs om det, framhåller Jan Eriksson.

Nu ska Ferida Naser utredas av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen för att se om det finns något lämpligt arbete åt en som lider svårt av den svårdefinierbara sjukdomen fibromyalgi. Hon tror inte det själv:

– Jag kan inte jobba, säger hon. Jag har sagt det till dem. Jag vet inte vad de vill. Kanske blir det rehabilitering.

Problemet, som facket ser det, är att det finns 59 000 varslade bara i IF Metall som ska ut och kriga om jobb som inte finns. Det blir ett moment 22.

– Då hjälper det inte att flytta dem från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. De får inga jobb med en sån flytt i dessa tider. Vi kanske måste acceptera att vi inte kan få ut alla i arbete.

Jan Eriksson är kritisk mot Arbetsförmedlingens sätt att skicka folk till arbetsplatser. Ofta skickar de dem till arbetsplatser som saknar kollektivavtal, hävdar han:

– Förr hade vi en dialog med Arbetsförmedlingen, den är obefintlig i dag. Vi går ut med ett informationsblad med nästa Dagens Arbete. Vi vill att de arbetssökande ska fråga sina handläggare på förmedlingen om företaget, som de ska ut på, har kollektivavtal.

FAKTA/Fler utförsäkras

Mer än 50 000 personer kommer att bli utförsäkrade under 2010 på grund av Försäkringskassans ändrade regler.
Det är framför allt de långtidssjuka som drabbas när den tidsbegränsade sjukersättningen slopas eller alla sjukpenningsdagar är förbrukade.

Enligt de övergångsregler som gäller kan dessa personer få högst 18 månaders förlängning. Chansen att de därefter ska få permanent sjukersättning är liten, eftersom den tidsbegränsade sjukersättningen de tidigare haft innebär att Försäkringskassan bedömt att de inte förlorat sin arbetsförmåga för gott.

För de flesta långtidssjuka innebär detta att de måste gå tillbaka till arbetsplatsen eller om de inte har något jobb, ut på arbetsmarknaden. Trots att de fortfarande är sjuka. Att få a-kassa kan bli svårt eftersom de flesta inte jobbat på flera år.

Regeringen har fått hård kritik för de nya reglerna och öppnar för vissa ändringar, till exempel att de som blir utförsäkrade ska kunna få så kallade resursjobb.

Källa: Olov Östensson på LO-TCO Rättsskydd AB

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?