Industriarbetarnas tidning

Fortsatt ovisst för Fundo i Charlottenberg

1 oktober, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Aluminiumgjuteriet Fundo i Charlottenberg är illa ute.
– Det finns företag som vill ta över och intressenter som visat intresse men allt känns mycket osäkert, säger IF Metallklubbens ordförande Tommy Glader.

– Jag har svårt att få en vettig bild av händelseutvecklingen och hur förutsättningarna ser ut, säger Tommy Glader.

Det är många bitar och skilda ägare som drar åt olika håll i ett komplicerat växelspel, tycker han. Löntagarkonsulten gör därför ett viktigt jobb.

– Företaget blöder, därför stoppar vi nu utgående leveranser, säger klubbordföranden. Vi måste få veta om kunderna vill ha oss kvar som leverantörer.

– Vi har kunder, exempelvis Volvo Tracs, som i stället valt att köpa aluminiumdetaljer från Indien. Kostnadsmässigt kan vi nog inte konkurrera med dem.

I dag har Fundo 100 fast anställda och en del extrapersonal som producerar för fordonsindustrin. En rekonstruktion av det Mexiko-ägda företaget pågår och ska vara avslutad senast 6 november.

Stämningen är dämpad bland de anställda. Inte blev det bättre av beskedet från att kommunen tackade nej till att köpa fabrikslokalerna i värmländska Charlottenberg. Förhoppningen var att Fundo sedan skulle kunna hyra.

Det var i början av september som företaget informerade facket om att fabriken skulle läggas ned om ingen köpare hittades.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.