Industriarbetarnas tidning

Ingen lösning för arbetslösa förtroendemän

2 oktober, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Vid arbetslöshet riskerar fackliga förtroendemän att hamna i strykklass. Senaste LO-kongressen gav LO i uppdrag att ta fram någon slags försäkringslösning. På måndag får LO:s styrelse utredningen på sitt bord. Men utan något egentligt förslag. Det måste bli en lagändring.

Fackliga förtroendemän som får förlorad arbetsförtjänst riskerar sin ekonomi vid arbetslöshet. Likaså fritidspolitiker och andra organisationsaktiva. Den ersättning de får berättigar inte till a-kassa.

Vid arbetslöshet riskerar exempelvis fritidspolitiker att få lägre a-kassa. Inte bara det. De betraktas som deltidsarbetslösa och får endast 75 ersättningsdagar.

Det hände en fritidspolitiker i Örebro. Hennes ärende har slutligen avgjorts i kammarrätten som helt går på a-kassans tolkning av regelverket. Fritidspolitikern betraktas som deltidsarbetande.

Dessutom, kammarrätten slår fast att de politiska uppdragen begränsar hennes möjligheter att ta annat heltidsarbete.

Domstolen var inte enig. De två nämndemännen skrev sig skiljaktiga. Det vill säga, de reserverade sig.

LO är klar med sin genomgång för att hitta en försäkringslösning men har misslyckats.

– Det måste bli en lagändring. LO har tidigare uppvaktat arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin utan att få något faktiskt gehör, konstaterar Oscar Ernerot, LO.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, filar nu på en skrivelse till departementet.

– Vi håller på med att bereda det och kan inte säga om vi har någon ändring att föreslå. Det blir en redogörelse för praxis och om hur det slår för olika grupper, säger Uno Ströberg, IAF.

– I slutet av oktober går vårt brev till regeringen. Men mina läppar är förseglade.

Oskar Hernerot på LO låter skeptisk till att det nya arbetarpartiet i Rosenbad kommer att utföra några storverk för att göra det möjligt för anställda att fortsätta delta i den demokratiska processen.

– Det krävs nog först att en mängd moderata kommunalråd blir arbetslösa för att de ska inse orimligheterna i nuvarande regelverk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.