Industriarbetarnas tidning

Skyddsmasker ger falsk trygghet

2 oktober, 2009

Skrivet av

Verkstads- och byggnadsarbetare utsätts för livsfara.
En ny rapport visar att ansiktsmasker, som ska skydda mot svetsrök och damm, ger en falsk trygghet. Om maskerna används. På de flesta arbetsplatserna skyddar man sig inte alls.

Dagligen utsätts 100 000-tals industri- och byggnadsarbetare för livsfarligt damm och partiklar som kan orsaka lungcancer, silikos, KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), asbestos och hjärtkärlsjukdomar. I en unik rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet som presenteras i dag konstateras att skyddsmasker som används inte fungerar.

– Det är inget fel på kvalitén på maskerna. Men de används på fel sätt, säger Pär Fjällström, miljökemist och författare till rapporten.

Industri- och byggnadsarbetare får inte information om hur skydden ska användas, enligt rapporten saknar 80 procent utbildning på utrustningen. En vanlig orsak till att maskerna inte sluter tätt är att många slarvar med rakningen.

– Jag fick själv raka bort mitt skägg när mätningarna gjordes. Annars hade inte min egen skyddsmask fungerat, säger Pär Fjällström.

Vid svetsarbete är det vanligt att svetsvisiret inte är nedfällt under hela arbetsmomentet.

Ett annat stort problem är att filtren på maskerna byts för sällan. Enklare mun/ansiktsskydd ska till exempel bytas varje dag. Hur ofta filter ska bytas på hel- och halvmasker beror på hur dammig miljön är.

– Vi har exempel där samma filter används i ett halvår, vilket är alldeles för länge, och de rengörs med dammsugare eller tryckluft.

Filtren består av ett poröst material. En dammsugare eller tryckluft gör hål i filtren, så de inte skyddar mot där damm och svetsrök.

Det som förvånade forskarna mest var svårigheten att hitta arbetsplatser där skyddsmasker används, trots mängder med industrier och byggen där damm och svetsrök ligger tät under arbetsdagen.

– Då vi bara intervjuat de som använder ansiktsskydd så ligger vårt definitivt i underkant. I verkligenheten är det mer största sannolikhet ändå sämre, säger Pär Fjällström.

– Och besvären är inget som märks från en dag till en annan. Det tar lång tid att utveckla sjukdomar som KOL och asbestos. När de väl blivit sjuk är det försent.

Pär Fjällström drar paralleller till användningen av skor med stålhätta och hjälm som det är krav på att bära på många arbetsplatser. Skälen till att skyddsmasker inte används av industri- och byggnadsarbetare är att man har kortare dammande arbetsmoment och att skydden då inte finns tillgängliga. Och ofta är det för varmt att bära mask på sommaren och vid hårdare fysiskt arbete.

– Företagare uppgav att det är svårt att hitta duktiga svetsare. Skulle krav ställas på ansiktsmasker skulle svetsarna söka jobb där kraven inte ställs, säger Pär Fjällström.

De absolut sämsta arbetsmiljöer som påträffades under studien var ett varv och ett rivningsarbete. Vid varvet kröp svetsare in i trånga utrymmen och svetsade utan skyddsutrustning med dålig eller ingen ventilation. På bygget revs en putsbruksvägg med en rivningsrobot. Dammet var så tätt att gränsvärdet överskreds med 30 gånger.

– Men där använde byggnadsarbetarna skyddsmasker.

Nu finns planer på att ta fram ett utbildningsmaterial som ska spridas på arbetsplatserna. Det är Afa Försäkring, fackets och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag som bekostat rapporten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.