Industriarbetarnas tidning

Udda allians slår ett slag för försvars­industrin

1 oktober, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

I skymundan pågår en omläggning av försvarspolitiken. IF Metall och Kristdemokraterna bjöd därför in till debatt. Där tyckte Göran Persson att Hägglunds bör få en ny chans när Sverige ska köpa nya pansarfordon.

IF Metall och Kristdemokraterna hade kallat till seminarium i riksdagens förstakammarsal.

– Vi har kanske inte allt gemensamt – men vi vill att det ska gå bra för vårt land. Det förenar oss och är skäl till det här seminariet om vårt behov av försvarsindustrin, sa inledningsvis EU-parlamentarikern och Kristdemokraternas förra partiledare Alf Svensson.

Han och IF Metalls ordförande Stefan Löfven hade mötts i en hotellobby i Bryssel och enats om att de borde dra igång en debatt om försvarsindustrin.

Ingen av dem gillar den omsvängning som är på gång. I stället för att utveckla egna vapen ska vi ”köpa från hyllan”, ett modeord för dagen i finansdepartementets korridorer.

En rad tunga namn, allt ifrån tidigare statsminister Göran Persson till säkerhetspolitiske kommentatorn Bo Pellnäs, lämnade sin syn på saken. Saab, Hägglunds, Kockums med flera deltog i debatten.

– Inköp av egenutvecklade högteknologiska försvarssystem betalar sig väl, slog Gunnar Eliasson fast. Han är professor emeritus vid KTH och kommer snart med en bok där han utvecklat en formel för att beräkna så kallade spinoffeffekter.

– Staten får tillbaka utgifterna många gånger om.

Försvarsindustrin har en otvetydig roll som teknikgenerator, sa han och andra medverkande.

Det mest illa omtyckta begreppet för dagen var därför ”att köpa försvarsmaterial från hyllan”. Det är ingen framkomlig väg om det gäller högteknologiska vapen. Möjligtvis om det handlar om kängor.

– Inte ens ammunition går att handla på det viset, intygade Isabella Jernbeck, moderat ledamot av försvarsutskottet.

Säkerhetspolitiske kommentatorn Bo Pellnäs beskrev försvarspolitiken som ett moras. USA är på väg att dra sig undan Europa, konstaterade han. Samtidigt finns nationalistiska strömningar i Ryssland som riskerar att växa till sig: ”Allt medan vi sedan 2007 totalt har avrustat armén”.

Göran Persson bekände för sin del att han under sina tio år som statsminister alltid haft försvarsmaterialfrågor på bordet. Och att han inte hade några problem med att berätta för andra statschefer att Sverige tagit fram bra vapen som går att köpa.

Försvarsindustrin bör fortsätta att vara en hörnsten i vår industriella utveckling, tyckte deltidsjordbrukaren och mångsysslaren Göran Persson.

Han ansåg också att bråket kring förslaget att köpa finska pansarfordon i stället för Hägglunds var olyckligt och onödigt.

– Gör om upphandlingen, låt inte domstolarna avgöra vilket fordon vi ska köpa.

Politik alltså, men inte partipolitik. Den enda som föll ur ramen var Ian Wachmeister. Han tyckte försvarspolitiken var uppåt väggarna.

– Så blir det också när vi har en försvarsminister, jag brukar kalla honom tomhylsan, som inte ens gjort lumpen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?