Industriarbetarnas tidning

Utdragen väntan på idépengar

29 oktober, 2009

Skrivet av

Beskedet om vilken ersättning sex anställda vid Böhler Uddeholm Precision Strip har rätt till för sina förbättringsförslag dröjer. En skiljenämnd är snart sammansatt, men än får de vänta flera månader på besked.

De sex anställda vid Uddeholm Precision Strip som tog fram en lösning för att minska mängden skrot vid produktionen får ge sig till tåls ytterligare några månader innan de får besked om hur stor ersättning de har rätt till.

Det har tagit tid att få representanter till den partssammansatta Skiljenämnden för utvecklingsavtalet, som ska bedöma ärendet. De fyra representanterna från LO, PTK och Svenskt Näringsliv ska nu utse en opartisk ordförande innan frågan kan behandlas.

Enligt Lars Gellner på Svenskt Näringsliv kommer det troligtvis ta åtskilliga månader innan de anställda och företaget får svar på om förbättringarna som genomfördes på de anställdas förslag ger rätt till ekonomisk ersättning till de anställda.

Ersättningen har redan prövats en gång av Rådet för utvecklingsfrågor, som rekommenderade att företaget betalade varje anställd 60 000 kronor. Företaget har dock valt att inte följa den rekommendationen, något som är väldigt ovanligt.

Enligt IF Metall har företaget tjänat flera miljoner kronor på förbättringen. Förbundet beslutade därför i somras att ta frågan vidare till Skiljenämnden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.