Industriarbetarnas tidning

A-kassorna till motangrepp på regeringen

20 november, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

– Visa respekt för de arbetslösa. Vi kan inte ha en försäkring som hanterar människor på det här viset, säger a-kassornas talesman Harald Petersson.

Nyligen kritiserade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin a-kassorna för deras långa handläggningstider. Handläggningen var argument för att kassorna borde förstatligas, antydde han dessutom.

Under fredagen kallade a-kassorna till presskonferens för att visa hur eländigt de har det. På 30 månader har a-kassans regelverk ändrats så ofta och omfattande att de i 15 omgångar fått byta utbetalningssystem.

– Vi behöver sex månader på oss för att ändra i systemet och samtidigt kunna fungera smidigt. Mest har vi fått tre och halv månad på oss. Värst var det när vi hade fem arbetsdagar från förslag till att genomföra ändringen.

Som ordförande i a-kassornas samorganisation förklarade Harald Petersson att han vill ha en stark och effektiv försäkring. Alldeles särskilt som arbetslöshet för många är en livsavgörande situation.

– Istället har vi nu en arbetslöshetsförsäkring som är underförsäkrad, svårhanterad – och svårbegriplig; till och med för oss som ändå är experter.

Nu står a-kassorna inför ytterligare en ny förändring nästa år när över 50 000 stängs ute från sjukförsäkringssystemet . Det påverkar a-kassorna kraftfullt efter årsskiftet.

I september fick kassorna och allmänheten läsa om det i tidningen. Förslaget föreläggs riksdagen 17 december.

– Vi i a-kassorna gör vad vi kan men det får inte gå till så här, säger Harald Petersson, som längtar efter ett effektivt regelverk som är överskådligt, förutsägbart och enkelt att tillämpa.

Akasseförsäkringen behöver fler medlemmar, längre framförhållning vid regelförändringar, elektroniskt informationsutbyte med Försäkringskassan och ett fungerande utjämningssystem. Och högre ersättningsnivåer. Bland annat.

I stället får de våndas över förslaget som Riksdagen ska avgöra 17 december.

– Vi får inte veta departementets syn och förslag så att vi kan anpassa oss. Vi är oroliga.

Enligt a-kassornas samorganisation förväntas 17 000 delta i den så kallade introduktionsutbildningen och ska besöka arbetsförmedlingen. Flertalet av dem har kvar sin anställning.

– Uppriktigt sagt förstår vi inte varför man måste krångla till det så här.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]