Industriarbetarnas tidning

Arbetsskadade kan inte bli utförsäkrade

3 november, 2009

Skrivet av

Med de nya sjukreglerna är det extra viktigt att få sin arbetsskada godkänd. Men LO-TCO Rättsskydd får in allt färre ärenden och misstänker att många ger upp efter ett avslag från Försäkringskassan.

Personer som är sjukskrivna på grund av en arbetsskada, och har fått den godkänd som sådan av Försäkringskassan, slipper oroa sig för att sjukdagarna ska ta slut. Lagen säger nämligen att den så kallade bortre gränsen för förlängd sjukpenning inte gäller vid godkänd arbetsskada. Någon utförsäkring blir alltså inte aktuell i dessa fall.

Medlemmar i facket kan få hjälp av LO-TCO Rättsskydd att överklaga avslag från Försäkringskassan. De senaste åren har LO-TCO Rättsskydd märkt en minskning av antalet ärenden som kommer in från förbunden från ungefär 800 ärenden om året till cirka 600.

Majoriteten av de ärenden som kommer till LO-TCO Rättsskydd rör de arbetsskador som kallas för arbetsjukdom, till exempel hörselskador eller värk i nacke, axlar och rygg. Det är oftast där Försäkringskassan gör bedömningen att symtomen inte beror på arbetet.

Svårigheterna med att bevisa en arbetsskada kan vara orsaken till att antalet ärenden till LO-TCO Rättsskydd minskar, tror förbundsjuristen Claes Jansson.

– Vi gissar att det är en slags uppgivenhet hos de arbetsskadade. De tror inte att det är någon idé att göra en anmälan.

På LO-TCO Rättskydd önskar man att fler skulle överklaga Försäkringskassans beslut. Enligt Claes Jansson vinner man mellan 25 och 30 procent av fallen och det kan ha stor ekonomisk betydelse för individen. Inte bara för att sjukpenningen kan förlängas, utan också för att livränta och ersättning från andra försäkringar kan betalas ut.

– Vi försöker sprida den här kunskapen. Nu måste kanske fackförbunden göra lite mer för att informera sina medlemmar, säger Claes Jansson.

– Lärarförbundet har drivit den här frågan och där ser vi ingen minskning i antalet ärenden som kommer in.

Fakta/arbetsskadeförsäkringen
Ersätter inkomstförlust och vissa kostnader vid arbetsskada. Ger rätt till sjukpenning vid sjukskrivning samt livränta (ersättning för inkomstförlust) om arbetsförmågan blir varaktigt nedsatt eller om du tvingas byta till ett lägre betalt arbete på grund av skadan.
Får du förlängd sjukpenning på grund av en godkänd arbetsskada finns inte den tidsgräns på 550 dagar som gäller i vanliga fall.

En arbetsskada kan orsakas av olycksfall på arbetet eller på väg till eller från arbetet. Det kan också vara en så kallad arbetssjukdom, som uppstår efter till exempel tungt eller ensidigt arbete, vibrationer, skakningar och buller.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?