Industriarbetarnas tidning

Björklund missade undantag från Las

21 november, 2009

Skrivet av

”Några av de mest komptenta fick sparken”, sa FP-ledaren Jan Björklund. Han attackerade turordningen i Las utifrån exemplet Atlas Copco i Kalmar. Men där gjorde företaget upp med facket om undantag.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund attackerade turordningen i lagen om anställningsskydd i samband med landsmötet.

Men exemplet Atlas Copco i Kalmar kanske inte var särskilt väl valt.

Där kom företaget och IF Metallklubben nämligen överens om en avtalsturlista. Undantag från turordningen ”sist in, först ut” gjordes just med hänsyn till medarbetarnas kompetens. Atlas Copco valde att inte gå vidare till central förhandling.

Stefan Löfven säger i en kommentar:

– Detta är ännu ett exempel på när svepande argument används i ett enda syfte: arbetsgivarens makt ska förstärkas så att arbetsgivaren när som helst och hur som helst ska kunna säga upp vem som helst.

I dag får två undantag göras utan förhandling med facket i företag med färre än tio anställda. Landsmötet beslutade att undantagen ska gälla alla företag, inte bara de med upp till tio anställda.

Om inte fack och arbetsgivare kan komma överens om flexiblare regler vill FP utvidga antalet undantag från två till fyra.

Landsmötet beslutade dessutom att hota med en proportionalitetsregel för konfliktåtgärder om arbetsmarknadens parter inte visar återhållsamhet i stridsåtgärder, rapporterar TT.

”Det förekommer att facket missbrukar sin konflikträtt”, står det i det program som landsmötet antog med syftning på blockaderna av salladsbaren i Göteborg och Lavals skolbygge i Vaxholm.

Landsmötet beslutade också, enligt TT att verka för att avskaffa fackets vetorätt i vissa fall vid anlitande av underleverantörer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.