Industriarbetarnas tidning

De fattiga textilarbetarnas förkämpe död

19 november, 2009

Skrivet av

Han förhandlade med framgång mot världens klädjättar. Han ordnade kollektivavtal åt världens fattiga textilarbetere. I morse dog Neil Kearney, 59 år.

I över tjugo år var han Textilinternationalens generalsekreterare. Han var ständigt på resande fot och pendlade mellan klädtillverkarnas huvudkontor i västvärlden och fabrikerna i den fattiga världen.

Neil Kearny hittades död på ett hotellrum i Bangladesh. Dödsorsaken var hjärtattack.

– Neil Kearny förkroppsligade textilarbetarinternationalen, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice förbundsordförande.- Hans död är en stor förlust för världens textilarbetare. Med små resurser nådde han viktiga framgångar som kom många fattiga textilarbetare till del. Han var en facklig eldsjäl i ordets verkliga betydelse.

Dagens Arbete träffade Neil Kearney i samband med IF Metalls globaliseringskonferens i fjol. Han berättade hur vinden hade vänt för det fackliga arbetet i världens textilindustri.

– Förr kunde företagen göra precis som de ville. De struntade totalt i oss, berättade han.

Men makten har förskjutits. Tack vare konsumenterna, ansåg Kearney. De stora klädföretagen är rädda att svärta ner sitt varumärke. Ett TV-inslag på 30 sekunder kan rasera anseendet och försäljningen.

Neil Kearney kämpade för globala ramavtal som ger arbetarna grundläggande rättigheter. Han lyckades inte med svenska HM. Däremot med spanska Inditex som driver Zara-butikerna. Han berättade hur det gick till:

– En fabrik i Bangladesh brann och arbetarna var inlåsta och kom inte ut. Fabriken levererade kläder till Inditex.

Kearny ringde upp Inditex vd och kallade honom ”mördare”.

– Han blev förskräckt och föreslog att han samma dag skulle flyga från Spanien till Bryssel för att träffa mig på mitt kontor.

Dagen efter hade Inditex och textilarbetarinternationalen skrivit under det första globala ramavtalet för en större klädkedja. Inditex garanterade arbetarna rätten att organisera sig i de leverantörer de anlitade.

– Inditex erkände oss som global partner för att se till att arbetarna hos leverantörerna garanterades värdiga villkor.

Kort därefter upptäcktes att en av Inditex leverantörer i Kambodja avskedat massor av fackliga aktivister. Med det färska ramavtalet i hand åkte Neil Kearny och en representant för Inditex till Kambodja. Samtliga avskedade återanställdes.

Inte nog med det. När Kearney åkte hem igen hade de avskedade återanställts och fackets medlemskap i ett slag ökat från 900 till 1700 medlemmar på fabriken.

Textilarbetarnas international, International Textile, Garment & Leather Workers Federation, har 10 miljoner medlemmar. Neil Kearney var i full färd med att planera internationalens nästa kongress om blott två veckor.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.