Industriarbetarnas tidning

Facket lutar sig mot inflationsmålet

2 november, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Måndagen var avtalsrörelsens första dag. Finanskrisen kastar sin skugga över lönematchen. Det märks. Arbetsgivarna pratar om nollavtal och facken tar till nationalekonomiska argument för lönelyft. Välkommen till 2010 års avtalsrörelse.

Scenförändringen kan inte ha varit mer rik på kontraster.

Förra avtalsrörelsen utspelades mot en fond av rekordvinster, bonusfester och prisökningar.

Nu, däremot, går en halv miljon arbetslösa. Exportföretagen anar i bästa fall ljuset långt bort i tunneln. Och det stora hotet mot ekonomin är i dag sjunkande priser.

För ett par veckor sedan kom Statistiska centralbyrån med sin månatliga rapport om prisökningarna i landet.

Priserna ökar inte. De sjunker.

I september hade den allmänna prisnivån sjunkit med 1,6 procent jämfört med året innan.

Året innan låg prisökningstakten på plus 4,5 procent. I dag alltså minus 1,6 procent. Ännu ett mått på den ekonomiska kollapsen.

Sjunkande priser må låta trevligt. En sänkning av den allmänna prisnivån – deflation – gynnar den som spar. Den som spar längst gynnas mest. Drivkraften blir att hålla ut och skjuta upp sin konsumtion. Då tjänar man ju ännu mer. Resultatet blir att efterfrågan avstannar. Ekonomin tappar fart och krisen fördjupas ännu mer.

Ekonomin hamnar i en ond cirkel, en deflationsspiral.

Vi är inte där – än.

Tendenserna till prisfall eller obefintliga prisökningar rubbar en av hörnstenarna i svensk ekonomisk politik: prisstabilitet.

Stabila priser är ledstjärnan som aldrig ifrågasätts. I synnerhet inte efter 1970- och 80-talets inflationsekonomi. Prisökningar? Javisst. Men de ska vara lagom små. I snitt 2 procent per år. Inflationsmålet är hugget i sten.

Men vad händer med inflationsmålet om det inte blir några löneökningar i år? Om det står noll i avtalen?

Här har fackföreningsrörelsen funnit ett nationalekonomiskt argument för sina 2,6 procent. Med ett nollavtal förstärks deflationstendenserna.

Ett nollavtal skulle innebära 40 000 förlorade jobb, enligt Konjunkturinstitutet.

Å andra sidan skulle även löneökningar på 4 procent plussa på arbetslösheten, med 20 000 personer. Alltså bedöms nollavtal som betydligt skadligare än ett fläskigt inflationsdrivande löneavtal.

Förr har inflationsmålet på 2 procent setts som en hämsko för fackliga krav på löneökningar. ”För höga löneökningar driver upp inflationen och då hotar Riksbanken med höjd ränta och då bromsar ekonomin in och då stiger arbetslösheten.”

Men nu kan facken ta hjälp av inflationsmålet och – med hjälp av löneökningar – trycka upp inflationen mot målet på 2 procent. Den nivå som anses samhällsekonomiskt hälsosam.

Då sjunker också räntorna, argumenterar facket. Alltså den verkliga räntan, realräntan som är skillnaden mellan räntan och inflationen.

Om du har ett lån och betalar 5 procents ränta och det är noll procents inflation så är den verkliga räntan (realräntan) 5 procent.

Om du har ett lån och betalar 5 procents ränta och det är 2 procents inflation så är den verkliga räntan däremot bara 3 procent.

Räkna med fortsatta nationalekonomiska övningar i den kommande avtalsrörelsen. Vi har bara kommit till dag ett.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.