”Demokratin behöver sina försvarare”Vår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver fundera över vilken makt vi har över teknologin – och den över oss”Daniel Mathisen om digital ensamhet.

Återvinnarna är förlorarna

Samhall: ”Kunden har ansvaret”

– Vi vill undvika återvinningsbranschen. Det är ingen mogen bransch, säger Mats Eliasson, marknadsdirektör på Samhall.

Hur går det till när ni tecknar kontrakt med företag?
– Om vi går två år tillbaka i tiden så såg rutinerna annorlunda ut. Nu har vi ett sätt att jobba som bygger på säkerhetsgrindar. Våra säljare ansvarar för det. De gör uppdragsgranskningar.

Finns arbetsmiljön med i bedömningen?
– Våra säljare kollar så att uppdraget är rätt prissatt, att arbetsmiljön är bra och att våra medarbetare har rätt kompetens och kan utföra det tänkta jobbet.

Hur bedömer Samhall arbetsmiljön?
– Det finns en lagmässig grund som varken vi eller andra företag kan kompromissa bort. Det vore dumt att vara ett personalutvecklande företag och inte leva upp till i alla fall lagkraven när det gäller arbetsmiljö. I vårt företag pratar vi också om en Samhallstandard. Behövs det anpassningar i miljön för att våra medlemmar ska kunna jobba där? Det måste vi ta med i bedömningen.

Åker ni ut till företagen och kontrollerar innan kontrakt skrivs?
– Ja, våra säljare ansvarar för den kartläggningen. Men det krävs samordning med den operativa chefen, arbetsområdeschefen. Han eller hon är grindöppnare. Ett skyddsombud ska också vara med och verifiera att vi gjort uppdragsgranskning.

Och i det här fallet?
– Har det inte gått rätt till. Samhallanställda är en grupp som har en stark drivkraft att komma tillbaka i arbete. Det finns en risk att det utnyttjas av en mindre seriös arbetsgivare.

– Arbetsmiljöansvaret för hela verksamheten har alltid den kund vi jobbar hos, i det här fallet Hans Andersson. Det Samhall kan göra är att inte gå in verksamheten alls om det inte finns en relevant arbetsmiljö. Men det är inte Samhalls sak att säga åt kunden att förbättra sin arbetsmiljö.

Hur följer ni upp arbetsmiljön ute hos kunderna?
– Då kommer vi in på det här med skyddsronder. Båda företagen har en skyldighet att göra skyddsronder, gemensamt. Det verkar brista här.

Finns det risk att Samhalls personal får utföra de värsta arbetsuppgifterna ute hos kunderna?
– Ja, det finns påtagliga risker. Det är därför vi säkerställer den fysiska arbetsmiljön innan vi ingår en affärsuppgörelse.

Och i det här fallet?
Jag tror inte att vi kan visa upp några uppdragsgranskningar inför affären med kunden i Västberga och Spånga.

Finnas det fler kunder ni inte har koll på?
– Ja, i ett företag i vår storlek kommer du alltid att kunna hitta saker. Sitter man på ett Stockholmskontor som jag och försöker vara kaxig och säga att det inte finns det, då ljuger jag. Sån kontroll har jag inte.

Ska Samhallanställda sortera papper vid löpande band?
– Varför inte?

Åtta timmar om dagen?
– Varför inte? Värdering i arbete aktar jag mig för. Man ska inte sitta på ett kontor i Stockholm och säga vad som är rätt och fel.

De saknar skyddskläder och har ingen möjlighet till arbetsrotation?
– Det är kanske inte är så jättebra. Rutinerna är inte problemet. Att de inte efterföljs är problemet. Och detta har onekligen pågått länge, över tjugo år. Det ökar intresset för det här caset.

Finns Samhall på fler ställen inom återvinningsindustrin?
– Ja, vi jobbar som underleverantör rätt stort på återvinningsstationer. Och lite på återvinningsföretag såsom H.A. Det är mest enstaka lokala initiativ. Vi vill undvika återvinningsbranschen av den enkla anledningen att vi inte anser att det är en mogen bransch.

Hur menar du?
– En bransch behöver ett antal år på sig för att mogna i säkerhetsfrågor. Det finns för mycket entreprenörer, för många lycksökare, i början. Annars är det en bransch som skulle gynna oss utifrån image. Recycling låter bra. Och vi får rätt många förfrågningar.

Men ni säger nej?
– Vi säger nej.

Var branschen mogen för tjugo år sen när ni skrev kontrakt med H.A.?
– Jag säger ju att det fanns ett annat sätt att se på affärer på den tiden.

En produktionssamordnade och skyddsombud fick munkavel på sig av sin närmaste Samhallchef. Chefen var rädd att förlora kontraktet med H.A. om arbetsmiljön kritiserades. Kommentar?
– Munkavel är inget vi försvarar. Tvärtom, vi vill vara ett öppet företag. Finns det brister så är det viktigt att de kommer fram. Självklart måste man få tycka till i rollen som skyddsombud. Och som produktionssamordnare så är man i vår värld teamledare.

Om en Samhallanställd fått sina tänder utslagna på arbetet och ingen ersättning rättar ni till det i efterhand?
– Ja, absolut. Det är en självklarhet. Av många skäl. Det är en lagstadgad skyldighet.

Samhalls personal i Västberga och Spånga säger att kontraktet med företagshälsovården är uppsagt, det kostade för mycket. Stämmer det? – Nej, det kan inte finnas någon som helst sanning i det. Vi har en väl fungerande företagshälsovård.

Hur kommer det sig att de fått den informationen?
– Det måste jag kolla upp. Personalledaren, deras närmaste chef, ska ge information om sådant. Om det du säger stämmer så är det katastrofalt tråkigt.

Kommer ni ha kvar kontraktet med Hans Andersson?
– Sannolikt inte.

Vad händer med personalen?
– Till skillnad från andra arbetsgivare så tar vi ansvar för personal som tappar sitt nuvarande jobb. Vi varslar inte.

ELINOR TORP

Läs mer på samma tema:

Foto: ROGER SCHEDERIN

Återvinnarna är förlorarna

Guldspade 2009.Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga.

IF Metall: "Jobbet är inte lämpligt för någon"

– Jag ska ärligt erkänna att vi inte tittat specifikt på återvinningsbranschen, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetsmiljöenhet.

"Jag visste inte det fanns så enformiga jobb"

Göte Blom kostade inget för Samhall eller Hans Anderssson recycling. Han sorterade papper i ett halvår innan ryggen sa ifrån. - Jag var för lång.

Bengt Andersson svarar på kritiken

Bengt Andersson på Hans Andersson Group tycker att koncernens arbetsmiljöbrister är pinsamma. Själv vill han inte sortera papper bland döda djur och möglig mat. Men han anser att Samhallanställda passar bra för tråkiga och ensidiga arbeten.

Läs mer från Dagens Arbete:

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Bensinupproret

”Att säga att det handlar om överlevnad är verkligen att ta i”

Replik”I stället för att stödja ett lyxuppror som vill sänka bensinpriset, stöd ett som vill öka möjligheten till avdrag för jobbresor eller sänka fordonsskatten för dem som bor i glesbygd. Där finns det dessutom en reell möjlighet att påverka lagstiftaren och förändra”, skriver Kennet Bergqvist.

”Det handlar tamejfan om vår överlevnad”

DEBATT”Ska vi som tvingas resa längst, med de sämst betalda yrkena, stå för allt?” Carl Hällströmer, brevbärare och deltagare i Bensinupproret, svarar Kennet Bergqvist om bensinpriser och nedmontering av samhällsservice i glesbygd.

2

”Bensin­upproret handlar om ren och skär lyx”

GästkrönikaHade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

17

Res miljösmart i sommar

KLIMATKOLLENDags att ta tag i sommarens semesterplaner. Att flyg är sämst för klimatet vet vi. Men hur mycket sämre är det? Och vilka färdsätt är bäst?

Dekalbolaget, Sala. Foto: Fredrik Swartling

Testar den nya maskinen

ÖGONBLICKET Klockan är 10.32 på Dekalbolaget i Sala. Victor Hermansson jämför utskrifterna från nya skrivaren.

”Ta med en arbetskompis och rösta”

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

En eldig svensk historia

BöckerVedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Striden om arbetsrätten

”Svårt att försvara sig mot farhågor”

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Pappers hoppar av Las-förhandlingar

Pappers hoppar av de centrala förhandlingarna om arbetsrätten, som nu pågår mellan fack och arbetsgivare.

3

”Europa har hamnat på efterkälken”

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

Varför blev jag varnad efter försovningen?

FRÅGA OM JOBBET | REGLEREn läsare fick en varning efter att ha försovit sig och kommit sent. Är det rimligt? Juristen Henrik ask svarar.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

Matts Jutterström 1961 – 2019

Matts Jutterström 1961–2019. Foto: ADAM DAVER

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död. Pappers ordförande blev bara 58 år. Han sörjs närmast av sin fru Andrea och barn och barnbarn. Han sörjs av alla oss som fick förmånen att träffa honom och arbeta tillsammans med honom.

3
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu måste vi kämpa för Las!

KrönikaI nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

1

Så skyddar du öronen

KOLL PÅ | ARBETSSKADORSkippar du hörselkåporna? Tänk om, bullerskador kommer ofta smygande – men kan skada dina öron för livet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Ångermanländska Husum är det bruk som har den största Pappersavdelningen i landet. Foto: PER ÅGREN

Metsä miljardsatsar i Husum

Metsä Boards massabruk i Husum ska bli effektivare och mer miljövänligt. Därför har ägaren nu beslutat att satsa tre miljarder kronor på bruket. ”Jäkligt bra!” säger Pappers avdelningsordförande Kenneth Olsson.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

"Nu är vi helt fullbelagda"

VAD HÄNDE SEN ?Tryckeriet JMS hade gått i konkurs. Tryckaren Micke Carlsson var en i ett gäng anställda som tömde sina sparkonton och startade om i slutet av 2013.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Måste du gå i pension?

DilemmatKroppen hel och arbetslusten kvar? Vi frågar tre experter om hur man bäst glider in i ett bra pensionärsliv och har pratat med Stefan Larsson, som gått i pension stegvis efter 65.

Visst är det sant att EU har bannlyst våra gurkor - eller?

SkruvatEU har inte förbjudit lakritspipor – inte heller påskmust eller ostkaka. Vi hittar en rad myter men också en absolut sanning.

Skuldfällan

Många äldre fast hos Kronofogden

RapportSvenska pensionärer dras med skulder sedan 90-talskrisen, det visar en ny analys från Kronofogden. I slutet av förra året hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos myndigheten.

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Så lyckas du med köket

PROFFSEN TIPSARHur svårt kan det vara att få ett nytt kök på plats? Inte särskilt, tycker Petur Gudmundsson på Hjältevadshus. Här är hans bästa tips.

Industrin och klimatet

”Självklart att industrin är en del av lösningen”

DebattVi talar ofta om hur viktig industrin är för välfärden, men mer sällan om hur viktig industrin är för att rädda klimatet. Men för det behövs politikernas stöd, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Därför ska du rösta i EU-valet”

DEBATT”Varför ska du rösta i EU-valet? Låt mig ge dig flera goda skäl. Både till dig som industriarbetare, fackmedlem och människa”, skriver Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande för Pappers i Hallstavik.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi guidar dig om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

3
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.