"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Återvinnarna är förlorarna

Samhall: ”Kunden har ansvaret”

– Vi vill undvika återvinningsbranschen. Det är ingen mogen bransch, säger Mats Eliasson, marknadsdirektör på Samhall.

Hur går det till när ni tecknar kontrakt med företag?
– Om vi går två år tillbaka i tiden så såg rutinerna annorlunda ut. Nu har vi ett sätt att jobba som bygger på säkerhetsgrindar. Våra säljare ansvarar för det. De gör uppdragsgranskningar.

Finns arbetsmiljön med i bedömningen?
– Våra säljare kollar så att uppdraget är rätt prissatt, att arbetsmiljön är bra och att våra medarbetare har rätt kompetens och kan utföra det tänkta jobbet.

Hur bedömer Samhall arbetsmiljön?
– Det finns en lagmässig grund som varken vi eller andra företag kan kompromissa bort. Det vore dumt att vara ett personalutvecklande företag och inte leva upp till i alla fall lagkraven när det gäller arbetsmiljö. I vårt företag pratar vi också om en Samhallstandard. Behövs det anpassningar i miljön för att våra medlemmar ska kunna jobba där? Det måste vi ta med i bedömningen.

Åker ni ut till företagen och kontrollerar innan kontrakt skrivs?
– Ja, våra säljare ansvarar för den kartläggningen. Men det krävs samordning med den operativa chefen, arbetsområdeschefen. Han eller hon är grindöppnare. Ett skyddsombud ska också vara med och verifiera att vi gjort uppdragsgranskning.

Och i det här fallet?
– Har det inte gått rätt till. Samhallanställda är en grupp som har en stark drivkraft att komma tillbaka i arbete. Det finns en risk att det utnyttjas av en mindre seriös arbetsgivare.

– Arbetsmiljöansvaret för hela verksamheten har alltid den kund vi jobbar hos, i det här fallet Hans Andersson. Det Samhall kan göra är att inte gå in verksamheten alls om det inte finns en relevant arbetsmiljö. Men det är inte Samhalls sak att säga åt kunden att förbättra sin arbetsmiljö.

Hur följer ni upp arbetsmiljön ute hos kunderna?
– Då kommer vi in på det här med skyddsronder. Båda företagen har en skyldighet att göra skyddsronder, gemensamt. Det verkar brista här.

Finns det risk att Samhalls personal får utföra de värsta arbetsuppgifterna ute hos kunderna?
– Ja, det finns påtagliga risker. Det är därför vi säkerställer den fysiska arbetsmiljön innan vi ingår en affärsuppgörelse.

Och i det här fallet?
Jag tror inte att vi kan visa upp några uppdragsgranskningar inför affären med kunden i Västberga och Spånga.

Finnas det fler kunder ni inte har koll på?
– Ja, i ett företag i vår storlek kommer du alltid att kunna hitta saker. Sitter man på ett Stockholmskontor som jag och försöker vara kaxig och säga att det inte finns det, då ljuger jag. Sån kontroll har jag inte.

Ska Samhallanställda sortera papper vid löpande band?
– Varför inte?

Åtta timmar om dagen?
– Varför inte? Värdering i arbete aktar jag mig för. Man ska inte sitta på ett kontor i Stockholm och säga vad som är rätt och fel.

De saknar skyddskläder och har ingen möjlighet till arbetsrotation?
– Det är kanske inte är så jättebra. Rutinerna är inte problemet. Att de inte efterföljs är problemet. Och detta har onekligen pågått länge, över tjugo år. Det ökar intresset för det här caset.

Finns Samhall på fler ställen inom återvinningsindustrin?
– Ja, vi jobbar som underleverantör rätt stort på återvinningsstationer. Och lite på återvinningsföretag såsom H.A. Det är mest enstaka lokala initiativ. Vi vill undvika återvinningsbranschen av den enkla anledningen att vi inte anser att det är en mogen bransch.

Hur menar du?
– En bransch behöver ett antal år på sig för att mogna i säkerhetsfrågor. Det finns för mycket entreprenörer, för många lycksökare, i början. Annars är det en bransch som skulle gynna oss utifrån image. Recycling låter bra. Och vi får rätt många förfrågningar.

Men ni säger nej?
– Vi säger nej.

Var branschen mogen för tjugo år sen när ni skrev kontrakt med H.A.?
– Jag säger ju att det fanns ett annat sätt att se på affärer på den tiden.

En produktionssamordnade och skyddsombud fick munkavel på sig av sin närmaste Samhallchef. Chefen var rädd att förlora kontraktet med H.A. om arbetsmiljön kritiserades. Kommentar?
– Munkavel är inget vi försvarar. Tvärtom, vi vill vara ett öppet företag. Finns det brister så är det viktigt att de kommer fram. Självklart måste man få tycka till i rollen som skyddsombud. Och som produktionssamordnare så är man i vår värld teamledare.

Om en Samhallanställd fått sina tänder utslagna på arbetet och ingen ersättning rättar ni till det i efterhand?
– Ja, absolut. Det är en självklarhet. Av många skäl. Det är en lagstadgad skyldighet.

Samhalls personal i Västberga och Spånga säger att kontraktet med företagshälsovården är uppsagt, det kostade för mycket. Stämmer det? – Nej, det kan inte finnas någon som helst sanning i det. Vi har en väl fungerande företagshälsovård.

Hur kommer det sig att de fått den informationen?
– Det måste jag kolla upp. Personalledaren, deras närmaste chef, ska ge information om sådant. Om det du säger stämmer så är det katastrofalt tråkigt.

Kommer ni ha kvar kontraktet med Hans Andersson?
– Sannolikt inte.

Vad händer med personalen?
– Till skillnad från andra arbetsgivare så tar vi ansvar för personal som tappar sitt nuvarande jobb. Vi varslar inte.

ELINOR TORP

Läs mer på samma tema:

Foto: ROGER SCHEDERIN

Återvinnarna är förlorarna

Guldspade 2009.Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga.

IF Metall: "Jobbet är inte lämpligt för någon"

– Jag ska ärligt erkänna att vi inte tittat specifikt på återvinningsbranschen, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetsmiljöenhet.

"Jag visste inte det fanns så enformiga jobb"

Göte Blom kostade inget för Samhall eller Hans Anderssson recycling. Han sorterade papper i ett halvår innan ryggen sa ifrån. - Jag var för lång.

Bengt Andersson svarar på kritiken

Bengt Andersson på Hans Andersson Group tycker att koncernens arbetsmiljöbrister är pinsamma. Själv vill han inte sortera papper bland döda djur och möglig mat. Men han anser att Samhallanställda passar bra för tråkiga och ensidiga arbeten.

Läs mer från Dagens Arbete:

Michael Collins och månen

På världens mest ensamma arbetsplats

SkruvatEnsamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.

Hitta sommarlugnet i bokens värld

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

Simon Rohdin

Ledtiderna har mer än halverats

Bättre planeringPå fönsterfabriken NorDan i Kvillsfors har effektiviteten höjts utan att stressen ökat. Genom ständiga små förbättringar har alla tillsammans vänt förlust till vinst.

T-shirt med fläckar

”Gnugga inte för hårt”

Tips från proffsetGlöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Grillspecial

Mästarens guide till perfekt grillning

PROFILENUtanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

GrilltipsEn stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

”Hög tid att stoppa NMR”

AlmedalsveckanÄr det verkligen i demokratins intresse att låta en nazistisk antidemokratisk terrororganisation kapa ett arrangemang som handlar om den politiska demokratins essens, nämligen mötet och åsiktsbrytningen mellan demokratiskt sinnade personer? frågar DA:s chefredaktör Helle Klein i sin blogg.

”Vi bossar på planeten och gör vad vi vill”

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1
Skolchefen Joakim Hjelm med en byst av Marx.

Med Marx i bagaget

VägvalVid en bubbelpool på en folkhögskola står en jättelik Karl Marx-bronsbyst från DDR. På en annan skola göms hans böcker undan. Båda tror sig ha lösningen på de problem som arbetarrörelsen står inför.

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

1
Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

Leonardo – 500 år före sin tid

Leonardo da Vinci dog för 500 år sedan. Då ansågs många av hans uppfinningar omöjliga – i dag är det lätt att hitta spår av hans genialitet.

Meningen med livet är att ha något att göra

KrönikaKulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Arbetares rättigheter hotas globalt

Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

Så lyckas du med väggen

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

Makten över företagen

Thomas Franzén, före detta vice riksbankschef.

”Kortsiktigheten hotar framtiden”

DEBATTFöretagens kortsiktighet är det stora hotet mot framtiden, skriver Thomas Franzén, före detta vice riksbankschef. Med höga avkastningskrav blir det svårare för politiken att undvika en djup depression. Han efterlyser ”en ordentlig diskussion om kapitalmarknaden och företagens roll”.

2

Vad gäller när vi har städhjälp?

FRÅGA DA | RUTEn läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

”Noll är en livsviktig siffra”

KrönikaTrafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

1

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.