Industriarbetarnas tidning

Industrins återhämtning går långsamt

10 november, 2009

Skrivet av

Bättre, men inte bra. Återhämtningen för industrin blir både svag och utdragen, enligt Teknikföretagens konjunkturprognos.

Sysselsättningen inom verkstadsindustrin fortsätter att falla. Risken är att sysselsättningen minskar inte bara nästa år utan även för 2011.

I år beräknas produktionen falla med 30 procent och antalet jobb med 12 procent. Nästa år räknar Teknikföretagen med att produktionen stiger men att sysselsättningen fortsätter att minska.

Att produktionen stiger beror delvis på statliga stimulansprogram, som exempelvis skrotningspremier.

Teknikföretagen räknar med att ”vi nu lämnat den allra djupaste konjunkturbotten bakom oss”. Men det är illa nog som det är, menar man.

· Bilindustrin har en lång väg tillbaka. Tillverkningen av tunga lastbilar minskar med hälften i år. Efterfrågan på personbilar är fortsatt låg trots att flera länder (inte Sverige) infört skrotningspremier vid köp av nya bilar. Skrotningspremierna slutar gälla nästa år och då riskeras ett nytt bakslag för bilindustrin.

· Maskinindustrin minskar sin produktion i år med en tredjedel. Den största nedgången sedan 1932. Uppgången kommer när omvärldens industri börjar investera igen. Och det kan dröja.

· Elmaskin-, tele och instrumentindustrin går åt olika håll. Tillverkare av utrustning till kraftindustrin, som ABB, har haft goda tider med 20-procentig exportökning i år. Instrumentindustrin, särskilt den som tillverkar medicinska instrument, har också gått bra. Däremot minskar tele- och elektronikindustrin kraftigt i år, men beräknas vända uppåt nästa år.

· Metallvaruindustrin, som levererar insatsvaror till maskin- och bilindustrin, tappar en tredjedel av produktionen i år.

Jobben då? De fortsätter att minska, spår teknikföretagen. 50 000 personer har sagts upp under det gångna året och personalminskningarna fortsätter. Om än i betydligt mindre omfattning. Sysselsättningen väntas minska med 5 procent nästa år, enligt konjunkturprognosen.

Läs rapporten:
/wp-content/uploads/importedmedia/Prognos%202010-nov09.pdf

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.