Industriarbetarnas tidning

Krisavtalet chockade – och förde samman

2 november, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

LO-förbunden sa mangrant nej till IF Metalls krisavtal i mars i år. De har nu lovat varandra att aldrig komma med liknande överraskningar igen.

Dagens Arbete har frågat alla LO-förbundens avtalsansvariga om hur de nu ett halvår efteråt ser på IF Metalls krisavtal. Ingen är det minsta entusiastisk.

Ibland blir svaret undanglidande eller så uttrycker de en nödtorftigt kamouflerad kritik. Någon enstaka gång en lätt återhållen ilska.

Helt klart är att upprördheten var stor när avtalet kom. Inte minst för att IF Metall-ledningen överrumplade de fackliga kamraterna i övriga förbund. De ställdes inför fullbordat faktum.

”Det var som att öppna en dörr i full storm och försöka stänga den igen”, beskrev Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström här tidigare.

LO-förbundens avtalsansvariga vill inte recensera krisavtalet. Det är en uppgift för IF Metall. Men en och annan ifrågasätter om avtalet räddat 10 000 jobb som sägs.

Inget annat LO-förbund köpte IF Metalls avtalsmodell. Inte heller GS som bjöds in till upprepade samtal av arbetsgivarsidan Skogsindustrierna utan att släppa till något. Med resultat att motpartens förhandlare blev osedvanligt upprörda.

GS-fackets ovilja mot att teckna ett krisavtal – krisen var inte en kostnadsstyrd utan efterfrågestyrd hävdade facket – riskerade kollektivavtalets legitimitet, ansåg arbetsgivarsidan. Så visst skapade avtalet turbulens.

Sammanhållningen på LO-sidan stod ändå pall. Diskussioner som följde har lett till ett tydligare internt reglemente. Uppgörelser som kan påverka andra avtalsområden ska först upp på det gemensamma bordet.

Oavsett hur många jobb som räddats av krisavtalet svetsade trycket och den allmänna turbulensen samman förbunden.

Aldrig mera krisavtal, kan samtalen med förbundens avtalsansvariga sammanfattas. Frågan är vad som kommer i stället. Proppen kan gå ur samhällsekonomin fler gånger.

Den värsta krisen i mannaminne uppenbarade att löntagarna i Sverige saknar ett skyddsnät som finns på andra håll.

Frågan kommer upp i avtalsförhandlingarna som startat. Kanske utan att få svar den här avtalsvändan. Det finns en politisk dimension som också kan komma att kräva politikens medverkan.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen