Industriarbetarnas tidning

Kujtim spelar fotboll – får ingen ersättning

9 november, 2009

Skrivet av PIERRE EKLUND

Kujtim Berisha från Myresjö i Småland är arbetslös. Han är berättigad till a-kassa och betalar varje månad 420 kronor i avgift till GS kassa. Trots det får han ingen ersättning. Orsaken är att han spelar fotboll på sin fritid.

Den 9 mars 2009 blev 24-årige Kujtim Berisha arbetslös efter fyra och ett halvt år som anställd på trähusföretaget Myresjöhus.

Dagen efter tar han bussen till arbetsförmedlingen i Vetlanda och anmäler att han vill ha ersättning från GS arbetslöshetskassa.
– När jag började på Myresjöhus, strax efter gymnasiet, sa mina föräldrar att jag var tvungen att gå med i a-kassan eftersom det är en trygghet om jag förlorar mitt jobb, berättar Kujtim.

Sju månader efter anmälan om ersättning har han ännu inte fått några pengar från a-kassan eftersom han har ett kontrakt med en fotbollsklubb i division 2 Mellersta Götaland.

Som A-lagsspelare i Myresjö IF har han ett kontrakt där han förbinder sig att medverka på träningar och matcher. I utbyte får han 1 250 kronor i veckan under säsongen. För att vara berättigad till a-kassa får han erhålla högst 1 920 kronor i veckan.

– När jag fick mitt första avslag den 29 april blev jag därför chockad. A-kassan anser inte att jag kan ta alla jobb eftersom jag har ett kontrakt med Myresjö IF. Men arbete går före fotboll.

Den ståndpunkten delas även av föreningen som skrev ett brev där de i korta drag förklarade att de inte stoppar spelare från att ta några jobb. I spelartruppen finns spelare med skiftjobb som inte kan deltaga på varje träning. Det finns också två spelare som är arbetslösa och får ersättning från IF Metalls a-kassa.

Med det i åtanke skickade Kujtim in ett överklagande samt föreningens brev till GS. Den 28 maj kom nästa avslag.

– Det känns väldigt konstigt med tanke på att Myresjö IF ger sitt godkännande.

Ola Sjöberg, kassaföreståndare på GS arbetslöshetskassa, har tagit del av Kujtims ärende men vill inte kommentera kassans beslut.

– Det är fortfarande en pågående process. GS uppfinner inte regelverket utan vi har följt de regler som finns för alla kassor.

Kujtim överklagade a-kassans beslut till länsrätten. I mitten av oktober fick han avslag.

– Det känns väldigt tungt just nu. På länsrätten anser de att jag spelar på elitnivå. För mig är division 2 inte elitnivå. Jag har skickat in en överklagan till kammarrätten och väntar nu på besked, säger Kujtim vars lag dessutom åkte ur division 2 efter kvalspel.

I väntan på beslutet söker Kujtim arbete och deltar i jobbgarantin för ungdomar.

– Det är jobbigt att hantera all ångest man får av att gå hemma och inte veta hur vi ska klara oss ekonomiskt, säger Kujtim.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.