Industriarbetarnas tidning

Nu ska IF Metalls avtalskrav spikas

18 november, 2009

Skrivet av

I morgon torsdag samlas IF Metalls avtalsråd för att ta ställning till lönekraven.

Avtalsrådet samlar 170 ledamöter från de flesta av IF Metalls drygt 40 avtalsområden på Älvsjömässan i Stockholm. I två dagar kommer kraven inför lönerörelsen att diskuteras.

IF Metall ingår i två olika samordningar, dels inom LO, dels i Facken inom industrin. För ett par veckor sedan presenterades förslag till gemensam avtalsplattform för såvål LO som industrifacken.

Facken kräver ettårigt avtal. 2,6 procents lönelyft eller minst 620 kronor mer i månaden. Alla ska garanteras 430 kronor mer i så kallad individgaranti.

Det är samordningen med LO:s och industrifackens krav som IF Metalls avtalsråd tar ställning till under de kommande två dagarna.

Formellt fattar förbundsstyrelsen det slutgiltiga beslutet. Avtalsrådet rekommenderar förbundstyrelsen att säga ja eller nej till industrifackens gemensamma plattform.

Utöver kraven kommer avtalsrådet också att behandla en rad motioner.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.