Industriarbetarnas tidning

Saab-klubben i Trollhättan prisas

19 november, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

IF Metalls pågående avtalsråd i Stockholm passar på att uppmärksamma en del fackliga stordåd i förbundet. Klubben vid Saab Automobilen i Trollhättan belönas med 150 000 kronor för sitt ihärdiga arbete att stärka Saabs överlevnad och utveckling.

– Klubben och medlemmarna vid Saab har stått upp och kämpat för Saabs överlevnad, sa tidigare förbundsordföranden Göran Johnsson:

– Det är ett avancerat fackligt arbete att matcha ägare och företagsledning och att samtidigt hantera fackligt samarbete med många länder inblandade.

Paul Åkerlund är ordförande för bilarbetarna i Trollhättan och han mottog pris och utmärkelse av tidigare förbundsordförande Göran Johnsson.

När Göran Johnsson avgick instiftades priset till hans ära. Prissumman 300 000 kronor delas sedan 2006 ut under fem år och är tänkt att stimulera extraordinära fackliga insatser.

Därför fick även IF Metallklubben vid Outokumpu i Molkom 75 000 kronor. Deras prisvärda insatser gäller utbildning som bidragit till färre arbetsskador, minskad sjukfrånvaro, ökad trivsel och minskad personalomsättning.

Även Conny Hansson och avdelning Mellersta Norrland prisas med 75 000 kronor. De har framgångsrikt organiserat kompetensutbildning med stöd från den europeiska strukturfonden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.