Industriarbetarnas tidning

Stefan Löfven: ”Glöm prestigen, rädda Saab”

24 november, 2009

Skrivet av

Stefan Löfven beklagar att förhandlingarna mellan Koeniegsegg och Saab avbrutits.

IF Metalls förbundsordförande är försiktig i sina kommentarer. Först vill han ha mer information om vad som hänt och om förutsättningarna framöver.

– Vi förutsätter nu att regeringen och GM är aktiva och har en kommunikation också med de fackliga organisationerna och tar till vara den erfarenhet och kompetens som finns.

– Det gäller nu att alla parter lägger sig vinn om att lyssna på varandra, glömmer prestige och gör sitt yttersta för att Saab ska överleva som bilproducent, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Stefan Löfven lovar att IF Metall ska göra sitt yttersta för att bidra till en lösning. Oavsett om lösningen finns i nya förhandlingar eller andra ägarkonstellationer.

Han lider med alla anställda som under lång tid kastats mellan hopp och förtvivlan. Det handlar inte bara om Saabs anställda.

– Det gäller att alla förstår att det inte bara är Saab som bilfabrik som står på spel; det handlar om tusentals anställda i underleverantörsledet och ännu fler i andra näringar som är beroende av Saab. Många underleverantörer har dessutom behov att av att inte bara leverera till en bilfabrik utan måste ha fler som kunder för att få lönsamhet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.