Industriarbetarnas tidning

Uppsagd på fredag – inhyrd på måndag

30 november, 2009

Skrivet av

När båttillverkaren Hallberg-Rassy varslade 91 personer i våras strandade förhandlingarna med facket. Ytterligare 45 personer sades upp. Nu hyr företaget tillbaka den personal de behöver via ett bemanningsföretag.

I fredags jobbade ett antal personer sin sista dag på Hallberg-Rassy på Orust norr om Göteborg. I dag måndag är de tillbaka igen, som inhyrda. Facket anser att företaget handplockar vilka uppsagda de hyr in och därmed smiter från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las).

Det började med att Hallberg-Rassy varslade 91 personer i mars. Efter MBL-förhandlingar om vilken kompetens företaget måste behålla satte sig fackklubben ner och arbetade fram ett förslag på en avtalsturlista, där man gjorde vissa undantag från turordningsreglerna i Las.

– Vi gjorde det för att få en bra arbetsfördelning. Det ligger ju i vårt intresse att företaget ska överleva, säger tidigare ordförande i GS fackklubb Rolf Sörvik.

Förslaget förkastades av företagsledningen. Förhandlingarna fortsatte och enligt Rolf Sörvik gick klubben företaget till mötes i flera omgångar. Till slut hängde allt på tre namn som företaget ville ha bort.

– De undantagen kunde vi inte gå med på, säger Ingela Rohdén, kassör i klubben.

Företagets personalchef Stellan Beckman ger en helt annan bild av vad som hände.

– Bland de 91 personer som vi varslade fanns merparten av vårt yrkeskompetenta folk. Fackklubben skrev ut en turlista och drog ett streck efter nummer 91 och sa att ingen under det här strecket kommer att bli sparkad.

Så de gick inte med på ett enda undantag?
– Inget. Man accepterade ingen annan tanke än sist in först ut. Eller att vi sade upp färre än 91.

Stellan Beckmans påstående tillbakavisas både av GS centrala ombudsman Christian Carlström och tidigare klubbordförande Rolf Sörvik.

– Vi drog strecket efter 91 personer. Sen tittade vi på vilken kompetens de hade och vi plockade personer under strecket också. Vi gjorde omfattande undantag.

När de lokala förhandlingarna var körda i botten kallades det till centrala förhandlingar. Enligt Christian Carlström lade företaget då fram en helt ny avtalsturlista som inte alls låg i närheten av den lista som dittills hade förhandlats fram med klubben.

– Det normala är att man fortsätter de centrala förhandlingarna där de lokala har strandat. Men företaget sa att om de inte fick igenom sin lista så skulle man gå efter turordningsreglerna i Las. Det var på fredagen. På måndagen varslade man 45 till.

Det varslet har ingenting att göra med att förhandlingarna strandade, säger Stellan Beckman. Nu hyr företaget istället in ett 40-tal personer via ett bemanningsföretag.

Är det ett sätt för er att komma undan turordningsreglerna i Las?
– Huvudorsaken är att vi har fått in ett antal order nu som ska levereras i vår. Vad som händer sen har vi ingen aning om. Det är klart att inhyrning är ett sätt att förkorta uppsägningstiden. Men det innebär ju också att vi hyr in den typ av kompetens vi måste ha. Skulle vi återanställa folk via deras rätt till återanställning skulle vi inte kunna få till oss den kompetensen.

Så det är ett sätt att komma undan Las?
– Det är din tolkning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.