Industriarbetarnas tidning

Var fjärde bort från IF Metall

9 november, 2009

Skrivet av

Arbetslösheten slår hårt mot IF Metalls ekonomi. Därför ska vart fjärde jobb bort från förbundskontoret i Stockholm.

När mer än var femte medlem i förbundet utan arbete minskar förbundets inkomster. Den som är arbetslös betalar en mindre fackavgift än om han eller hon varit i arbete.

Den som har arbete betalar i snitt 420 kronor i månaden till IF Metall. Som arbetslös 207 kronor. Skillnaden däremellan är vad IF Metall förlorar i minskade medlemsintäkter.

På ett år minskade inkomsterna med 115 miljoner kronor på grund av den snabba ökningen av arbetslösheten. Från det att krisen bröt ut i november i fjol och fram till i dag har 45 000 IF Metall-medlemmar förlorat sina jobb.

–Det tvingar oss att se över organisationen, säger Anders Ferbe, biträdande förbundsordförande i IF Metall.

–Personalkostnaderna vid förbundskontoret måste ned. Som andel av den totala budgeten har personalkostnaderna växt under flera år.

Cirka 40 tjänster bantas bort till 2012. Ungefär hälften av minskningen kan lösas med ålders–och förtida pensioneringar under sparperioden.

–Vi hoppas kunna hitta individuella lösningar så att uppsägningar kan undvikas, säger Anders Ferbe.

Förbundet kommer att avsätta pengar till exempelvis avgångsvederlag, stöd till studier och andra åtgärder som kan bli aktuella. Hur mycket som anslås bestäms vid nästa förbundsstyrelsemöte.

Med besparingarna bantas förbundskontoret från 160 till 120 anställda. Hur drabbar det verksamheten?

–För oss gäller det att hitta en bra balans mellan antalet anställda och den verksamhet vi bedriver. Genom att dra ner på personal frigör vi resurser till utåtriktad verksamhet.

Men bedriver inte personal verksamhet?

–Absolut, och det är det som är nackdelen när vi nu på grund av krisen måste dra ner på antalet anställda. Samtidigt måste vi se till så att personalkostnaderna inte tar för stor del av budgeten. I dag står personalkostnaderna för 40 procent av budgeten. Målet är att pressa ner andelen till en tredjedel. Då blir det mer pengar över till verksamhet.

IF Metall ett förbund med över 6 miljarder i sin konfliktfond. Med tanke på det politiska läget och att förbundet nu står inför sin kanske besvärligaste avtalsrörelse – finns det inte skäl att inför nästa kongress föreslå att man använder en del av det kapitalet till just verksamhet?

–För en facklig organisation är det en styrka att kunna bedriva en verksamhet som står i proportion till antalet medlemmar.

–Det som medlemmarna genom åren samlat i konfliktfonderna är vår styrka. Det vore fel att använda de pengarna för att behålla anställda. Däremot skulle man kunna tänka sig att använda en del av kapitalet till vissa riktade insatser.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.