Industriarbetarnas tidning

Analys: Saab kan bli holländskt

1 december, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Katten har nio liv. Men Saab Automobile har ännu fler. Efter alla rykten om intresse från Kina och amerikanska riskkapitalister kan det sluta med att Saab blir holländskt och ryskt.

Så fort det drar ihop sig till ödestimma för Saab drar det kall nordan ute på Stallbacka vid Saabfabriken.

Så var det den där marsdagen för snart fem år sedan. Trollhättan hade förlorat dragkampen mot Russelsheim och dagarna tycktes vara räknade för Saab.

Och så var det i vintras när Saab plötsligt skulle rekonstrueras.

Det har dragit snålt uppe i Stallbackaområdet förr. Men den isande vind som drog genom stan på tisdagskvällen kändes ännu mer obarmhärtig med mediaspekulationerna från ärevördiga tidningar som Wall Street Journal och Financial Times som bägge förkunnade att domedagen infunnit sig.

Fabriken skulle läggas ner, utrustningen kursas till kineser.

Då hade klockan ännu inte slagit 21:00. En minut över nioslaget kom flashen från TT: trettio dagars tidsfrist. Nya budgivare finns.

Några minuter senare låg pressmeddelandet från General Motors ute. Blott sex rader. Sex ytterst kärva rader.

Ungefär så här: Det har sprungit folk och knackat på alltsedan Koenigsegg sjappade. Vi ska kolla upp dem. Fram till sista december. Är de inget att ha – tja, då återstår inget annat än att stänga butiken. Under tiden säger vi inte ett knyst.

Ungefär så.

30 dagar är 30 dagar. Ett halmstrå, varken mer eller mindre. Nu ska GM värdera budgivarna.

Vid sidan av statliga kinesiska bilföretaget BAIC och ett par amerikanska riskkapitalister har en ny spekulant nämnts: den holländska sportbilsfabrikanten Spyker Cars uppbackad av den ryska banken Converse Bank. Enligt uppgifter i Automotive News vill Spyker köpa hela Saab, inte bara delar.

Spyker är ett både gammalt och ungt bilmärke. Det dukade under på 1920-talet men återuppstod för tio år sedan. För någon månad sedan beslutade företaget att flytta tillverkningen från Holland till den klassiska brittiska bilstaden Coventry.

Frågan är hur oroligt eller förhoppningsfullt Trollhättan och svensk fordonsindustri ska vara fram till nyår.

Just när kniven närmade sig strupen lättade plötsligt trycket och Trollhättan undkom med blotta förskräckelsen. Men finns det verkligen liv efter jul?

I Trollhättan förekommer ett uttryck mer än något annat: ”Äh, vi är luttrade.” Trollhätteborna, i synnerhet Saab-arbetarna, vet hur de besvarar journalisternas rutinmässiga frågor.

Det svaret räcker i alla fall månaden ut. Sedan är det dags för ett nytt styrelsemöte i Detroit och de isande, ödesmättande vindarna kommer åter att svepa in från Stallbacka mot ett Trollhättan i ny, spänd väntan.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.