Industriarbetarnas tidning

Besked om Saab i kväll

1 december, 2009

Skrivet av

Ett besked om Saabs öde väntas i kväll. General Motors styrelse sammanträder just nu. Efter styrelsemötet ger GM besked om ”de nästa stegen för Saab”.

Det är GM:s informationsdirektör Christopher Preuss som i ett mejl till TT:s utsända i Detroit meddelar att ett besked kommer i kväll.

– Vi räknar med att sända ut någon form av uppdatering eller uttalande efter styrelsemötet, som kommer att klargöra och uppdatera läget om de nästa stegen för Saab. Jag räknar med att det ska kunna ske någon gång sent på eftermiddagen här i Detroit, skriver han i mejlet.

Sent på eftermiddagen i Detroit motsvarar kvällstid i Sverige.

Men det blir ingen presskonferens, bara ett skrivet meddelande.

Inför beskedet fortsätter spekulationerna om Saabs öde. Enligt flera tidningar, Financial Times och Wall Street Journal, ligger nedläggning närmast till hands. Tillgångarna, till exempel verktygen för att tillverka nya 9-5-modllen, skulle sedan säljas till kinesiska biltillverkare.

Samtidigt som regeringen skickat näringsdepartementets statsekreterare Jöran Högglund till Detroit samlas delar av arbetarrörelsens ledning i Trollhättan.

I kväll anländer IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven och i morgon ansluter socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin och näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth. De ska träffa bland annat Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande på Saab Automobile och den lokala s-ledningen.

(Texten korrigerad 1 december 2009)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.