Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka på plåtföretag till åklagare

11 december, 2009

Den 6 maj omkom en 62-årig arbetare på ett plåtföretag utanför Örnsköldsvik. En rad brister upptäcktes efter olyckan av Arbetsmiljöverket som därför anmält olyckan till åklagare.

Olyckan inträffade på Arcelormittal i Bergom vid tillverkning av korrugerad plåt. Den omkomne maskinoperatören hittades av en arbetskamrat fastklämd i maskinen där plåtarna formas. Räddningstjänsten larmades och tillskyndande arbetskamrater försökte få loss 62-åringen.

Eftersom han var ensam när olyckan inträffade vet ingen exakt vad som hände. Men vid kroppen hittades ett sladdstyrt manöverdon. Enligt Arbetsmiljöverkets rekonstruktion har operatören troligen upptäckt något fel i maskinens inställningar och gått in i maskinen för att rätta till detta. Om han i stället för att köra fram plåten i krypfart råkat komma åt ON-knappen har maskinen startat med full fart.

Arbetsmiljöverkets besök dagen efter olyckan resulterade i ett lång och kritiskt inspektionsmeddelande:

Det fanns ingen riskbedömning av maskinerna. Ingen har till uppgift att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns ingen med arbetsmiljöutbildning. Det saknas skriftliga instruktioner för hur maskinerna ska hanteras. Det saknas rutiner för hur arbetstagarna säkert stoppar maskinerna innan de går in i maskinernas riskområden. Till maskinerna finns handmanöverdon som lätt kan bäras in i riksområdena. Men tydlig märkning av knapparnas funktioner saknas och maskinerna startas utan att det är avsikten.

Normalt sker säkra stopp genom att de som ska gå in i maskinen bryter el, luft och hydraulik till maskinen, det ska finnas en brytare som stoppar alla aktivitet. Det saknades här. Och det fanns heller ingen avspärrning runt maskinen.

Den var gammal och byggd på platsen och har inte startas om efter olyckan. Arcelormittal har istället beslutat att flytta hela produktionen till Karlstad.

– Det har ingen betydelse för den här utredningen , säger kammaråklagare Christer B Jarlås som leder förundersökningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.