Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka vid kärnkraftverk till åklagare

18 december, 2009

I mars omkom en 61-årig montör vid en olycka på Oskarshamns kärnkraftverk. Arbetsmiljöverket har nu beslutat överlämna ärendet till åklagare för åtalsprövning.

– Det finns misstankar om arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till annans död. Av utredningen som nu är klar framgå att man har inte följt de arbetsmiljöregler man borde, säger Arne Ågren, jurist vid Arbetsmiljöverket i Växjö.

Olyckan inträffade vid arbete med att höja effekten och livslängden på den tredje reaktorn vid kärnkraftsverket. Då skulle bland annat en turbin bytas ut.

Den omkomne, som var anställd hos Alstom Power AB i Norrköping, höll på med att lossa de stora bultar som håller turbinen på plats. Det kräver användandet av stora hydrauliska domkrafter.

– Trycket var så högt i hydrauliken att den gick sönder. En koncentrerad stråle av hydraulolja sprutade ut från domkraften och träffade montören, säger Arne Ågren.

Han vill av sekretesskäl inte gå närmare in på de övriga omständigheterna kring olyckan.

Polisens och åklagarens förundersökning fortsätter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.