Industriarbetarnas tidning

Löfven hoppas på ny ägare till Saab

1 december, 2009

Skrivet av

Stefan Löfven hoppas fortfarande att GM har hittat en ny ägare till Saab. I kväll träffade han Saab-facken och den lokala s-ledningen i Trollhättan.

Ett stort pressuppbåd mötte IF Metalls förbundsordförande när han var på väg in i den socialdemokratiska arbetarkommunens lokaler i centrala Trollhättan.

Samtidigt avhandlar General Motors styrelse i Detroit Saabs framtid. Löfven är förhoppningsfull.

– Jag hoppas fortfarande att GM har hittat en annan aktör eller en konstellation av aktörer som kan fortsätta där Koenigsegg slutade.

Det är viktigt, sa han, att Sverige visar vilja och ”gör det vi kan inom rimlighetens ram”.

– Nu gäller det att samarbeta och hitta möjligheter, sa han och lovade att IF Metall ska göra allt för att samarbeta med företaget, andra fackliga organisationer och regeringen.- Ju fler som tänker till och funderar över vad man kan göra i en sådan här situation, desto bättre.

– Om GM ser en möjlighet att lämna över Saab till en annan aktör eller annan köpare då är det viktigt att vi alla kan bidra för att stärka Saabs konkurrenskraft. Det handlar om alltifrån kompetensutveckling till utveckling av arbetsorganisationen

Stefan Löfven vill inte uttala sig vilken ägare han helst vill ha.

– Måste veta vilket koncept köparen har. Man ska inte döma dem utifrån vad de heter eller varifrån de kommer. Det viktiga är vilka ambitioner de har, vad de vill och hur de tänker agera. Det är det som avgör.

– Sedan är det viktigt att ägaren har finansiella muskler, att den ser Saabs identitet och har vilja att utveckla Saab som bilmärke.

Sedan försvann han in i den socialdemokratiska arbetarekommunens lokaler. Där träffade han bland annat Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande. I morgon bitti ansluter socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin och partiets näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.