Industriarbetarnas tidning

Rekordkrav på Ericsson i Gävle

15 december, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

– Jag förväntar mig att Ericsson visar upp en fullständigt exempellös generositet, så att de överträffar allt de tidigare har gjort. Det är bara ett grundkrav.
IF Metalls Jan Hedlund vill se åtgärder för de anställda i nedläggningshotade fabriken Gävle.

Det var förra veckan som Ericssons ledning släppte sitt chockbesked: 946 arbetare och tjänstemän varslas i Gävle och Borås.

Gävlefabriken med 311 Metallare ska läggas ner. Över 1 000 anställda drabbas, om man räknar in dem som hyrs in via bemanningsföretag.

Därmed sällar sig Gävle till en lång rad svenska orter som drabbats av Ericssons nedläggningar de senaste åren.

De fyra facken i Gävle – IF Metall, Ledarna, Unionen och Akademikerna – gör ett sista försök att rädda företaget genom att koppla in två löntagarkonsulter.

Inställningen från företagets ledning är dock obeveklig: tekniken har sprungit ifrån Gävlefabriken, hävdar Jan Wassenius, chef för produktion och logistik inom Ericsson.

De radiobasstationer som tillverkas i Gävle ska byggas med ny teknik. Det ska inte ske i Sverige, utan i lågkostnadslandet Estland där Ericsson köpte en nedläggningshotad fabrik så sent som i våras.

Jobben flyttar från Gävle till Tallinn. 500 miljoner kronor räknar Ericsson med att tjäna på nedläggningen.

IF Metalls Jan Hedlund, som sitter centralt placerad i Ericsson, bland annat i dess styrelse tillsammans med Marcus Wallenberg, Michael Treschow och Carl-Henric Svanberg, är kritisk mot Ericssons sätt att sköta nedläggningshotet i Gävle:

– Sättet man gjort det här på är exempellöst illa. Man sänker kostnaderna. Det behöver vi inte idag. Kanske om tre år. Men det vet antagligen inte våra chefer heller. Det är bara för att få pengar över till andra saker.

– Det är en fråga om fördelning av pengar mellan anställda och aktieägare. Ska det gå mer till löner eller mer till utdelning?

Ericsson har blivit tuffare med åren, anser Jan Hedlund. Företaget har plockat bort i stort sett all egen produktion i Sverige, påpekar han.

– Under telekomkrisen lärde de sig ta de tuffa besluten. Det gav företaget den hårdhet som behövs. Nu ges inga snygga omskrivningar. Nu går man direkt på och lägger ner.

På sätt och vis kom nedläggningsbeslutet som en överraskning:

– Både och. En överraskning att det blev Gävle. En överraskning att det kom nu. Men inte en överraskning att det skulle komma.

Ericsson har vidtagit lika radikala åtgärder som Siemens och andra bolag, men det finns en väldig skillnad, säger Jan Hedlund:

– Ericsson är bäst i klassen när det gäller vinst, men den är inte tillräcklig för dem. Då förväntar vi oss bättre uthållighet.

Vad löntagarkonsulternas arbete kan ge, vill inte Jan Hedlund sia om. Men de måste ges chansen, anser han:

– Man gör vad man kan. Man får ingen respekt från medlemmarna om man inte gör allt man kan. Där finns ingen valmöjlighet.

Om eller när nedläggningen blir av förväntar sig facket stor generositet:

– Här lägger de ner en fabrik med 1 000 man (inkl inhyrda) i Sveriges mest arbetslöshetsdrabbade län. Där får man ställa upp med pengar, säger Jan Hedlund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.