Industriarbetarnas tidning

Riksdagen sa ja till uppmjukade sjukregler

14 december, 2009

Skrivet av

Riksdagen röstade under måndagen ja till regeringens förslag på förändringar av sjukförsäkringen. Men det nya begreppet ”oskäligt” är svårt att tolka, anser Försäkringskassan.

Med 143 ja och 136 nej beslutade riksdagen i dag att genomföra de förändringar som regeringen föreslagit. Det handlar om uppmjukningar av de hårt kritiserade sjukreglerna som regeringen genomförde i juli 2008. Enligt grundregeln ska sjuka prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar, samt efter 364 dagar. Därefter kan förlängd sjukpenning beviljas i ytterligare 550 dagar.

Efter årsskiftet väntas cirka 15 000 personer utförsäkras, det vill säga passera gränsen då de inte längre har rätt till någon form av sjukpenning. Under hela 2010 beräknar Försäkringskassan att 54 000 personer riskerar att bli utförsäkrade.

Efter hård kritik och larm från bland annat cancerläkare vars patienter drabbats av de nya reglerna, tvingades regeringen jobba fram förändringar som gäller de svårast sjuka. Men även detta förslag har kritiserats, framför allt av oppositionen, som anser att det inte är tillräckligt.

Det riksdagen nu har sagt ja till är ett antal undantag från grundregeln om prövning mot hela arbetsmarknaden. Om det ”kan anses oskäligt” ska sjuka slippa söka nytt jobb. Det ska inte heller krävas en ”mycket allvarlig sjukdom” för att sjukpenning ska beviljas utan tidsbegränsning. Nu räcker det med enbart ”allvarlig sjukdom”.

Genom dessa små förändringar hoppas regeringen att tidsgränserna i sjukförsäkringen inte ska slå mot de allvarligast sjuka. Cancerpatienter med nedsatt arbetsförmåga ska inte tvingas till annat arbete så länge de genomgår medicinsk behandling. Personer som drabbats av olyckor eller sjukdomar som till exempel stroke, som kräver långvarig rehabilitering ska slippa prövas mot arbetsmarknaden så länge rehabiliteringen pågår.

Försäkringskassan har farhågor om att det nya begreppet ”oskäligt” kommer att bli svårt för handläggarna att tolka innan Försäkringskassan har hunnit ta fram ett förtydligande av begreppet. De är också osäkra på vad som räknas som allvarlig sjukdom, och ska få hjälp av Socialstyrelsen att ta fram definitioner på det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?