Industriarbetarnas tidning

Sahlin manar till nationell samling

2 december, 2009

Skrivet av

Mona Sahlin manar till nationell samling för Saab och hela fordonsindustrin. Alternativet blir dyrare för skattebetalarna, säger hon.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin besöker Trollhättan idag. Hon är inte ute efter att polemisera med regeringen.

– Den tid kommer när man ska utvärdera vad som gjorts och inte ha gjorts för Saab och Trollhättan. Men den tiden är inte nu, säger hon.

– Nu är det tempo som gäller. Tempo för Saab, för Trollhättan, för fordonsindustrin, ja för hela den svenska industrin. Det här är en avgörande tid. Nu gäller satstning och samling.

– Trettio dagar är trettio dagar. De måste utnyttjas maximalt och alla parter måste ha en enda sak för ögonen. Hon lovar att stödja regeringen i alla dess ansträngningar att hitta en bra köpare åt Saab.- Nu handlar det om de samtal regeringen kommer att ha med intressenterna. Allt som kan göras för att Saab får en långsiktig ägare är värt det. En annan utgång, som hon säger, skulle bli mycket dyrbar för skattebetalarna.

– Loppet är inte kört. Nu krävs uppställning från alla parter, säger Tomas Eneroth, socialdemokraternas näringspolitiske talesperson, som också är på plats i Trollhättan.Alla verktyg som finns måste tas tillvara, säger han

– Vi vill peka på de möjligheter som finns med omstrukturerings- och undsättningslån, lånegarantier. Allt måste naturligtvis vägas mot om det finns en hållbar affärsplan och en ägare som har tillräckligt med kapital.

Att Saab har en hållbar affärsplan har redan Europiska investeringsbanken och Riksgälden slagit fast, säger han. För poltikerna gäller att slå fast ett långsiktikigt politiskt åtagande.

– De potentiella köparna vill veta att detta är en uppställning som gäller även efter ett val. Åtagandet är långsiktigt.

Pengar finns. Det mesta av de 28 miljarderna som riksdagen satte av i stöd för ett år sedan är orörda.

– De pengarna måste vara verktyg man har med sig i en diskussion med en potentiell köpare.Han vill inte säga hur stor del av de 28 miljarderna som kan komma en ny eventuell Saab-ägare till godo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.