Industriarbetarnas tidning

Södra erbjuds gå in i Rörvik Timber

1 december, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Trots minskad förlust för trävarukoncernen Rörvik Timber kvarstår osäkerheten om hur det ska gå. Företaget är satt i rekonstruktionen sedan april. Södra Skogsägarna erbjuds nu bli delägare.

Rörvik Timber hamnade i akut ekonomiskt läge förra hösten när efterfrågan på virke störtdök till följd av den ekonomiska krisen. I slutet av april gick det inte längre. Rörvik ansökte då om rekonstruktion.

Rörvik Timbers välinvesterade anläggningar drog kraftigt ned på produktionen. Antalet anställda minskade med 130 från dåvarande 600 personer. Idag nyttjas bara 60 procent av kapaciteten på 950 000 kubikmeter sågad vara.

Rekonstruktionen har förlängts i omgångar för att avskriva skulder. En nyemission bland ägarna för att få in mer kapital har inte lyckats. Huvudägaren Johan Hansen via bolaget Ittur AB, har akuta finansiella problem. En annan ägare, finansmannen Gustaf Douglas, har minskat sin ägarandel.

Idag finns efterfrågan på virke. Priserna går sakteliga upp från tidigare låga nivåer och kronkursen gynnar exporten. Istället är råvaruanskaffning ett växande problem.

Sett i det sammanhanget är erbjudandet till Södra att få köpa in sig med tio miljoner kronor en försäkringspremie.

– Ett viktigt steg i rekonstruktionen är att Södra, som en av de största råvaruleverantörerna, får ett ekonomiskt incitament att främja bolagets verksamhet, skriver Rörvik i delårsrapporten.

Fakta
Rörvik Timber har tio produktionsenheter; sju sågverk, en anläggning för respektive tryckimpregnering, byggnadslist och stallströ.
Enligt delårsrapporten januari-september var nettoomsättningen 1 miljard kronor, rörelseresultatet minus 212 miljoner kronor.
Rekonstruktionen har tid till månadsskiftet januari/februari nästa år. Extra bolagsstämma 15 december.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.