Industriarbetarnas tidning

Sommarjobbet förstörde armen

3 december, 2009

Skrivet av

Underarmen krossades och skadorna var livshotande. Linus Lundberg märktes för livet. Allt för två veckors sommarjobb på Hans Andersson återvinningsfabrik. Efter olyckan fälldes två av cheferna i tingsrätten.

Linus Lundberg skulle pilla bort en plastbit som hade fastnat mellan vals och transportband. Plötsligt fastnade handsken och hela armen drogs in i maskinen. Kroppen vreds ett halvt varv och armen trycktes upp bakom ryggen. Linus Lundberg blev sittande på knä på transportbandet med ansiktet vänt bort från valsen. En sommarjobbande arbetskompis tryckte på nödstopp.

– Första tanken var att dra ut armen och fortsätta jobba.

Men han satt som i ett skruvstäd. Sju minuter senare var räddningstjänsten på plats vid återvinningsfabriken i Staffanstorp. Brandmännen plockade isär maskinen för att få loss den unge sommarjobbaren.

Armbågsleden hade slitits ur sitt läge. Huden var söndertrasad och skelettet syntes. Nervskadorna var omfattande. Brandmännen väntade in akutläkarens smärtstillande och lugnande sprutor för att kunna fortsätta sitt arbete. Olyckan inträffade vid halv tolv-tiden i början av juli 2007. Först åtta på kvällen vaknade han på sjukhuset med armen fixerad i en stålställning.

Skadornas omfattning gjorde att han behövde smärtstillande intravenöst i en månad, och fortsatte med morfin under hela hösten.

Först nu, två år efter olyckan kan han idrotta på allvar. Men han saknar koordinationen. Muskler och känsel i underarmen är nästan helt borta. Två fingrar går inte att räta ut. Handen kan inte användas för att skriva på tangentbord.

Linus Lundberg fick aldrig lära sig hur maskinerna fungerade eller vilka risker som fanns. Förutom det en annan sommarjobbare berättade.

Redan 2005 inträffade en liknande olycka på samma fabrik, men i en annan maskin. Den då 25-årige Jonas Wennberg fastnade i en vals och armen bröts rakt av.

– Jag var helt själv vid maskinen och nådde inte nödstopp. Hann tänka att det är vinna eller försvinna. Slet allt vad jag orkade och lyckades dra mig ut.

Armen hölls ihop enbart av hud när han sprang mot sina arbetskamrater, som ringde ambulans. Läkarna använda 18 skruvar för att dra ihop de avvridna benen. Jonas Wennberg återvände aldrig till Hans Andersson efter olyckan. Han fick ett annat jobb.

På maskinen som knäckte Jonas Wennbergs arm fanns inget skydd för valsen. Efter olyckan tog företaget hjälp av arbetsmiljöingenjör och gick igenom riskerna med alla maskiner och transportband. Bland annat konstaterades att ingreppsskydd skulle monteras vid farliga valsar. Trots det krossades Linus Lundbergs arm i en liknande maskin två år senare. Skyddskåpan var bortmonterad och låg och samlade damm på en lastpall fem meter bort.

Efter Linus Lundbergs svåra skada började polis och åklagare att utreda orsakerna till olyckan. Det fanns inga rutiner för säkerhetsarbetet och polisen konstaterade att om skyddet suttit på plats på maskinen hade armen aldrig dragits in. Dessutom fick nyanställda ingen utbildning om maskiner och transportband.

Tidigare i höstas dömdes produktionschefen och arbetsledaren på Hans Andersson i Staffanstorp till dagsböter för arbetsmiljöbrott. Också företaget dömdes till 200 000 kronor i företagsbot.

Nu, efter två svåra olyckor, tar företaget arbetsmiljöfrågorna på allvar. Alla anställda ska få en 40 timmars arbetsmiljöutbildning som arrangeras av Jörgen Persson, arbetsmiljöansvarig på IF Metalls avdelning 52 Södra Skåne.

– Det finns skydd på maskinerna. Det ser mycket bättre ut, säger han.

Jörgen Persson har besökt många återvinningsföretag i sitt arbete.
– Ibland blir man beklämd när man ser soporna som sorteras för hand. Arbetsmiljön är förjävlig.

– Det finns mycket att göra i återvinningsbranschen. Särskilt när branschen växer och vi ska återvinna mer och mer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?