Industriarbetarnas tidning

Spyker allt närmare Saab

15 december, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Uträknad för vilken gång i ordningen? Men på väg att åter resa sig på ett närmast mirakulöst sätt. Saab ser ut att få en ny ägare i Spyker Cars.

Den holländska sportbilstillverkaren rycker fram som trolig ny ägare till Saab Automobile.

Det går undan nu. Även GM-direktörer i Detroit vill fira jul.

Europeiska investeringsbanken och den svenska regeringen har fått uppgifter vilken intressent som är säljaren General Motors huvudspår. Allt pekar mot Spyker Cars.

Underlag om den tänkbare köparen kommer nu att snabbgranskas av regeringen. Därefter tar regeringen ställning till om den ska ge garantier för det lån på´4,2 miljarder kronor som den nya Saab-ägaren kan kvittera ut från Europeiska investeringsbanken.

Att Saab sålt utfasad teknik till kinesiska Beijing Automotive är naturligtvis en stor fördel. Enligt mediauppgifter fick Saab 1,4 miljarder för de gamla verktygen, pengar som ger Saab några månaders andrum.

Som av en händelse förevisades i dag Saabs nya elbil på Innovatum i Trollhättan.

Under kommande två år är det tänkt att Saab ska ta fram
runt 100 demonstrationsbilar. Dessa ska hyras ut och testas av företag, organisationer och även privatpersoner.

En satsning på 86 miljoner kronor som bekostas av Energimyndigheten.

Saabs tekniske chef Mats Fägerhag uppger till TT idag ”att de spekulanter som finns på Saab Automobile är väl medvetna om Saabs planer, inklusive
elbilen”.

–Hela vår affärsplan och strategin att gå fram med miljövänliga bilar tror jag spelar en avgörande roll för en spekulant.

Om nu Saab räddas även denna gång beror det främst på en sak: kunnandet.

Trollhättefabriken är ingen vanlig monteringsfabrik. Då hade den varit bortsopad för länge sedan.

Trollhättan är en integrerad bilfabrik. Med utvecklingsavdelning, med karosseri, måleri och monteringsbanor. Toppat med spetskompetens och förnyelseförmåga.

Det sägs ofta, närmast slentrianmässigt, att Saab så gott som aldrig gått med vinst. Så varför behöll GM Trollhättan under alla förlustår? De hade kunnat sälja Saab betydligt tidigare utan att ha kniven på strupen.

Svar: Saab och Trollhättan har hela tiden varit en kunskapsproducent. Inte minst Opel har haft glädje av det.

Det kunnandet kan rädda Saab ännu en gång. Sedan är nästa fråga hur lämplig Spyker Cars är som ägare. Och om Spyker Cars verkligen har viljan, kunskapen och pengarna att ge Saab en ärlig chans.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.