Industriarbetarnas tidning

Tre får skadestånd av Norrskog

22 december, 2009

Östersunds tingsrätt dömer Norrskog Wood Products AB till 50 000 kronor i företagsbot. Tre tonårsflickor får 11 500 kronor vardera i skadestånd av företaget för att ha utsatts för farliga kemikalier.

Domen, som meddelades på tisdagen, är efterspelet till tre unga flickors feriearbete i somras på Sikås sågverk utanför Strömsund. De tre flickorna (födda 1991 och 1992) skulle i tre veckor hålla på med målning och städning. De arbetade tillsammans, men utan arbetsledare.

Vid arbetsdagens slut rengjorde de målarpenslarna och försökte tvätta färgen av sig själva. Tvål och vatten fick inte bort färgfläckarna från huden, därför använde de ett medel som de trodde fungerade som lacknafta och som stod i det toalettutrymme de använde för rengöringen.

I slutet av den första veckan fick de utslag, svullnader och rodnader i ansiktet och på armar och ben. Det kliade också svårt och de fick uppsöka läkare.

Burken de använde var mycket lik en burk med lösningsmedel. Men den innehöll Delfleet MS Hardener, en kemisk produkt som är klassad som hälsoskadlig, eftersom den kan orsaka skadliga effekter på njurar, lever och centrala nervsystemet, förgiftningssymptom, allergier, torr hud och hudsprickor, dessutom kan den göra en person omtöcknad och dåsig.

Kammaråklagare Christer B Jarlås yrkade på 150 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott och miljöfarlig kemikaliehantering. Tingsrätten avvisade det sistnämnda.

Men domstolen konstaterade att flickorna inte fick några särskilda instruktioner för arbetet när de började och utförde sitt arbete utan handledning. Bolaget hade heller inte fungerande rutiner för introduktion av tillfälligt anställda ungdomar.

”Med en tydlig instruktion om kemikaliers farlighet och med en sträng förhållningsorder beträffande plats och sätt för rengöring av kroppen, skulle målsägandena aldrig ha använt färghärdare för rengöring av sig själva och således inte heller drabbats av sjukdom och kroppsskada”, skriver domstolen.

Att tingsrätten inte biföll yrkandet om 150 000 i företagsbot motiveras med att brottsligheten i detta fall varit tillfällig och liten och i viss mån berott på olyckliga omständigheter.

Via sin advokat hade de tre fllickorna utöver skadeståndet för sveda och värk och psykiskt lidande på 11 500 kronor också yrkat på 15 000 kronor vardera för kränkning. Det sistnämnda kravet avvisades av tingsrätten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.