Industriarbetarnas tidning

120 000 namn för höjt tak i a-kassan

14 januari, 2010

Skrivet av

Arbetslöshetsförsäkringen blir allt mer urholkad. Det skriver LO, Saco och TCO i ett brev som överlämnades till Sven-Otto Littorin tillsammans med 120 000 namnunderskrifter för en höjd ersättning.

A-kassan ska ge 80 procent i ersättning, men eftersom taket ligger på 18 700 kronor är det bara en av tio heltidsarbetande som får 80 procent av sin tidigare lön. Oavsett inkomst ger a-kassan aldrig mer än 14 960 kronor per månad innan skatt, om man inte tecknar en tilläggsförsäkring.

Det här vill de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco ändra på. Sedan ett halvår har de samlat in namnunderskrifter med krav på att taket ska höjas. På torsdagen lämnades drygt 120 000 underskrifter in till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Taket i a-kassan höjdes senast 2002 och har inte följt löneutvecklingen. Inkomstskyddet mellan två arbeten har gröpts ur, skriver LO på sin webbplats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.