Industriarbetarnas tidning

Fler får avslag på sjukpenningen

11 januari, 2010

Skrivet av

Effekten av de nya sjukförsäkringsreglerna märks i statistiken. Sjukpenningen dras in för allt fler personer. Samtidigt ökar antalet avslag, och de kommer troligtvis att bli ännu fler när utförsäkrade ska söka sjukpenning på nytt.

Under 2009 fick fler personer än tidigare sin sjukpenning indragen. Jämfört med 2008 har indragningarna ökat från 3 700 till dryg 10 000 stycken per år.

Adriana Lender, generaldirektör på Försäkringskassan, säger till Sveriges Radio att det framför allt är de ändrade reglerna i sjukförsäkringen som står bakom ökningen.

Försäkringskassans statistik visar också att antalet avslag ökar. Det blir alltså vanligare att sjukpenning aldrig ens börjar betalas ut till personer som har ansökt om sjukpenning. Från att ha legat på ungefär 9 000 avslag per år steg de till närmare 14 000 under 2009. Orsaken till detta finns inte att hitta i lagstiftningen.

– Det finns egentligen ingenting i regelverket som ska påverka detta, så det borde vi titta närmare på, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

De nya reglerna kommer ändå att leda till fler avslag en bit in i 2010, tror Bertil Thorslund.

– De som uförsäkras kan efter tre månader ansöka om att få sjukpenning igen, och man kan nog föreställa sig att det kommer leda till fler avslag. Men det kan vi se först framåt april eller maj.

Det så kallade ohälsotalet fortsätter att sjunka. I november 2009 låg det på 33 dagar, ett år tidigare på 36 dagar. Antalet personer som fick en utbetalning på grund av sjukskrivning var 131 699 i november 2009, att jämföra med 162 598 ett år tidigare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.