Industriarbetarnas tidning

Fler sjukskrivna börjar arbeta igen

13 januari, 2010

Skrivet av

Sjukförsäkringens rehabiliteringskedja förkortar sjukskrivningarna och får fler tillbaka i arbete visar en ny rapport. Effekten beror troligtvis på beteendeförändringar hos de försäkrade snarare än på insatser från Försäkringskassan, skriver rapportförfattaren.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har undersökt hur den så kallade rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen har påverkat längden på sjukskrivningarna.

Under onsdagen presenterades en rapport som visar att fler återgår i arbete, både på heltid och deltid, och att sjukskrivningstiderna förkortas, om än marginellt.

ISF har studerat rehabiliteringskedjans effekter på sjukskrivningar som varat i upp till sex månader.

Det är vid de nya tidsgränserna – 90 dagar och 180 dagar – som fler sjukskrivna återgår till arbete. Effekten märks framför allt vid 180 dagar, då den sjukskrivnes arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Bland de som ännu var sjukskrivna vid brytpunkten 180 dagar steg andelen som lämnade sjukförsäkringen med 60 procent, jämfört med personer som sjukskrevs innan de nya tidsgränserna infördes.

Den totala effekten på sjukskrivningslängden är däremot relativt liten. Undersökningen visar att rehabiliteringskedjan har förkortat sjukskrivningstiderna med 0,35 dagar, baserat på de 28 veckor som undersökningen omfattar.

Rapportförfattaren Pathric Hägglund drar slutsatsen att det i första hand är beteendeförändringar hos de sjukskrivna, snarare än insatser från Försäkringskassan, som ligger bakom effekten.

– Under hösten 2008 hann Försäkringskassan inte genomföra tidsprövningen vid 91 dagar i mer än vart femte fall. Ändå ser vi effekter av tidsgränserna. Det tyder på att det är införandet av tidsgränserna i sig som påverkar de försäkrade. Finns det tidsgränser så blir man mer benägen att återgå till arbete än om de inte finns.

Effekterna är tydliga i stora städer, men uteblir i mindre städer och i glesbygdskommuner. Det kan bero både på olika bra möjligheter till att återgå i arbete och på olika attityder till användandet av sjukförsäkringen.

Det är sannolikt personer med bättre hälsa och bättre förankring på arbetsmarknaden som påverkas, tror Pathric Hägglund.

Det innebär att de som finns kvar i sjukförsäkringen har sämre hälsa och sämre kontakt med arbetsmarknaden. Därför kommer troligtvis effekterna av tidsgränserna att avta successivt, skriver han i rapporten.

Om de sjukskrivna återgår till samma arbete som tidigare eller till ett annat arbete kan Pathric Hägglund inte säga. Vad han däremot vet är att det är marginellt få som går till sjukersättning eller arbetslöshet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?