Industriarbetarnas tidning

Tufft år väntar på tysk arbetsmarknad

25 januari, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

IG Metall, Tysklands största fackförbund, varnar för att bortåt 700 000 industrijobb i landet är i farozonen. I år sätt den tyska arbetsmarknaden på sitt svåraste prov.

Vid en pressträff i Frankfurt på förmiddagen sa IG Metalls ordförande Berthold Huber enligt TT att de svåraste prövningarna väntar.

– Utan aktiva åtgärder från regering, arbetsgivare och facken är det troligaste scenariot en kraftig nedgång i bemanningen på arbetsmarknaden.

Industrijobben i Tyskland har hittills räddats med hjälp av arbetstidsförkortningar och olika utbildningssatsningar från samhällets sida. Men fram till slutet av 2012 kan 700 000 arbeten försvinna om inte regering, arbetsgivare och fack vidtar rätt åtgärder, bedömer tyska Metallordföranden.

Bland ekonomer är meningarna delade om effekterna av åtgärderna som har genomförts under den globala krisen. Risken finns att man hållit en döende industri under armarna, resonerar vissa bedömare. Och att man de närmaste åren får betala för det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.