Industriarbetarnas tidning

20 000 kronor i vinstdelning

15 februari, 2010

Skrivet av ANNIE HELLQUIST

Kättingföretaget Ramnäs Bruk gjorde i fjol sitt bästa resultat på tio år. Samtliga anställda får en del av kakan tack vare ett nytt vinstdelningssystem som ger 20 000 kronor i genomsnitt till varje anställd.

Marko Laituri, IF Metalls klubbordförande, menar att fack och ledning har en ovanligt nära dialog på Ramnäs, som ligger utanför Surahammar i Västmanland:

– Vi har varit med hela vägen och de stora besluten har vi tagit tillsammans.

Förra året infördes det system som gör att 2009 års rekordresultat kommer samtliga 102 anställda till del. Bonusen är ett procentuellt belopp som baseras på arbetad tid och lön och kommer att landa på omkring 20 000 kronor vardera i genomsnitt.

Procentsatsen är densamma för samtliga anställda, oavsett om man sitter på kontoret eller står på verkstadsgolvet. Men fackklubben såg till att ett bonustak infördes så att inte de högavlönades bonusar skulle skena iväg.

2009 blev det bästa året på tio år för bolaget som tillverkar ankarkätting till offshoreindustrin. Mitt under härjande finanskris tog Ramnäs hem order efter order i mångmiljonklassen och kunde nyanställa i stället för att varsla. 2004 var bolaget begärt i konkurs och personalen fruktade för sina jobb. Sedan konkursen har företaget växt med 40 personer.

– Alla inblandade har gjort ett jättejobb sedan konkursen säger Marko Laituri, som menar att ingen ville se ett så gammalt anrikt märke gå i graven.

Svensk Rekonstruktionskapital AB, SRK, tog över konkursboet och fick företaget att expandera genom nya investeringar och effektiviseringar som sänkte driftskostnaderna. 2008 såldes Ramnäs vidare till norske investorn Carl Arnet, ledande specialist inom offshoreförankring, vilket ytterligare stärkte företagets position.

Affärerna har också fått draghjälp från oväntat håll. När orkanen Katrina drog in över New Orleans 2005 slet sig över 20 oljeplattformar. Månaderna därefter drabbades USA:s sydkust av ytterligare två orkaner, Rita och Wilma, som båda uppmätte kraftigare lufttryck än den mer kända Katrina. Det ledde till att oljeindustrin började ställa krav på starkare förankring.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.