Industriarbetarnas tidning

Avtal om sänkt lön gav utmärkelse

18 februari, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Uddeholm Tooling i Hagfors har fått pris för årets bästa värmländska kommunikationsinsats. Bolaget fick det för bra information i samband med uppgörelsen med IF Metall om sänkt arbetstid och sänkt lön för ett år sedan.

När facket i Uddeholm Tooling förra året gick med på att sänka lön och arbetstid gick det som en skälvning genom Sveriges fackliga organisationer.

Men järnbruksklubben i Hagfors stod på sig och IF Metall följde efter med ett centralt krisavtal som byggde på samma principer.

Det är i samband med den stora debatt som följde som Uddeholm Tooling i Hagfors nu fått sitt pris.

”Uddeholm Tooling har med stor självsäkerhet visat … att man kan vända något negativt till positivt”, skriver juryn.

Fackklubbens ordförande Hans-Olov Stöllman är sparsam i sina kommentarer runt informatörspriset. Han drar sig för att ta åt sig en del av äran, utan gratulerar i stället informationschefen Boo Rundqvist.

– Det är bra att vi fick ett pris, medger ändå Hans-Olov Stöllman. Det är ju någon annan som tycker att vi har gjort något bra.

Det var han och IF Metall som fick ta de värsta smällarna. Hans telefon gick varm, alla skulle ha en kommentar från fackklubbens ordförande.

I backspegeln kan han konstatera att det omtalade avtalet var bra. Inte en enda fast anställd tvingades sluta trots att produktionen rasade i botten de där månaderna 2009-2010.

– Vi gjorde rätt, som det ser ut i dag, säger han.

FAKTA/Informatörspriset

Informatörsnätverket i Värmland delar ut sitt informatörspris varje år. Finalister i år var, förutom Uddeholm Tooling, Hotell Selma Lagerlöf, Konsumentverket, Landstinget i Värmland och länsstyrelsen i Värmland.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen