Industriarbetarnas tidning

DA nominerad till Guldspade igen

24 februari, 2010

Dagens Arbete har chansen att vinna en Guldspade för bästa grävande journalistik för andra året i rad. Det är granskningen av återvinningsbranschen som nominerats till priset.

– Jättekul. Ett kvitto på att det vi gör betyder något. Häftigt om vi skulle vinna Guldspaden i år igen, säger DA:s reporter Marcus Derland, som tillsammans med Marie Edholm och Elinor Torp ligger bakom de nominerade reportagen.

Det är föreningen Grävande journalister som varje år delar ut guldspadar för bästa undersökande journalistik, både inom radio, tv, dagstidningar och tidskrifter.

Dagens Arbete är tillsammans med Byggnadsarbetaren och tidskriften Filter nominerade i tidskriftsklassen. Det är DA:s omfattande granskningar av återvinningsbranschen under 2009 som uppmärksammats.

I april i fjol granskade vi fabriken som tillverkar Systembolagets plastkassar under rubriken ”Farligt slit är kassens pris”. Läs hela reportaget här.

I december följde vi sedan upp med granskningen av Samhall – ”Återförlorarna” – om hur samhällets svagaste utnyttjas i dåliga arbetsmiljöer inom återvinningsbranschen. Läs det reportaget här.

– Det här visar att hårt arbete och klassisk grävande journalistik fortfarande kan få genomslag i mediebruset. Att lyfta fram och sätta ljuset på usla arbetsmiljöer, där till exempel Samhall-anställda utnyttjas å det grövsta, är en av våra viktigaste uppgifter, kommenterar Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Guldspadarna delas ut vid en prisfest i Berwaldhallen i Stockholm den 20 mars.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.