Industriarbetarnas tidning

Förlikning för avskedad på tryckeri

8 februari, 2010

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

En anställd vid ett tryckeri avskedades för illojalitet. Arbetsgivaren stämdes då av GS som hävdade att det inte fanns grund för anklagelserna och att avskedandet gjorts på ett kränkande sätt. Fallet har nu slutat med förlikning.

Det var i början av förra året som kvinnan avskedades från ett tryckeri i Halland för att ha hjälpt en vän att färdigställa en annons till en lokaltidning. Men innan hon hunnit lämna arbetsplatsen kom chefen som avskedat henne tillbaka och ville ändra avskedandet till en varning. Han hade då talat med facket och arbetsgivarorganisationen som förklarat reglerna runt ett avskedande.

Kvinnan var mycket upprörd och accepterade inte vändningen. Hon valde att lämna bolaget.

GS-facket hävdade att kvinnan, som jobbat över sex år på bolaget, inte varit illojal. Det hon gjorde var att, helt ideellt och på sin fritid, hjälpa en vän att färdigställa annonsen. Arbetsgivarens försök att ta tillbaka avskedandet ansågs inte giltigt eftersom det var en ensidig handling.

Facket krävde allmänt skadestånd på totalt 180 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd, Las, och ett ekonomiskt skadestånd med 21 471 kronor per månad för tiden från avskedandet till rättegång.

Förlikningen innebär att alla belopp är belagda med sekretess.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.