Industriarbetarnas tidning

Krav på rimligare arbetsresor

5 februari, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Orimliga väntetider på jobb och långa resor till arbetspassen. Det är frågor som LO vill ta upp i kommande förhandlingar om ett nytt avtal för bemanningsbranschen.

I de minikonferenser om bemanningsavtalet som LO ordnat inför avtalsrörelsen finns ett par frågor som återkommer, berättar Håkan Löfgren, som samordnar avtalskraven på LO-sidan.

– Vi måste se över väntetiderna när anställda är tillgängliga för uppdrag. Med nuvarande konstruktion kan det bli något hästpass i veckan. Man kanske har gått och väntat en hel dag och får sedan ett pass kl 17.00, vilket inte är rimligt.

– Det andra är hur långt en bemanningsanställd ska behöva åka till ett arbetspass.

Arbetsgivarsidan har tidigare velat gå ifrån den koppling till snittlönen som avtalet nu har, berättar Darko Davidovic, IF Metall. Han sitter med i den centrala förhandlingsgruppen tillsammans med en representant från Byggnads.

– Ett par domar i AD har gått vår väg. EUs bemanningsdirektiv slår dessutom fast att bemanningsanställda ska ha samma villkor som övriga anställda.

LO- förbunden och arbetsgivarsidan Bemanningsföretagen har formellt ännu inte mötts för att göra upp förhandlingsprocessen. Förhandlingarna om ett nytt bemmaningsavtal kommer sist i kön, efter de övriga LO-förbundens avtal.

– I slutet av februari vet vi nog mer, konstaterar Håkan Löfgren, LO.

FAKTA/Bemanningsbranschen
Ett centralt bemanningsavtal slöts för första gången år 2 000 för inhyrda. Lönen ska vara ett genomsnitt av vad de anställda på arbetsplatsen tjänar.Den som inte får uppdrag ersätts med 90 procent av snittlönen under föregående tre månadernas arbete. I bemmaningsbramschen finns cirka 60 000 anställda.I IF Metalls företag arbetar cirka 12 000 bemanningsanställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.