Industriarbetarnas tidning

Läs DA-analys: Det är nu facken kan pressa Geely

5 februari, 2010

Skrivet av

DA-ANALYS Volvofacken säger ja till Geely men bara under vissa villkor. Geely måste tillgodose de fackliga kraven innan det kan bli ett ja fullt ut.

Geely står på tröskeln till att ta över Volvo. Ett slutgiltigt köpeavtal med Ford kan undertecknas vilken dag som helst.

Geely vill ha fackens stöd.

I den mån Volvofacken kan sätta press på Geely så görs det nu i denna stund.

Geelychefen har sagt att fackens stöd är en viktig förutsättning för affären. Därför väger dagens fackliga ställningstagande från Göteborg tungt.

Volvofacken vet vad som gäller. På banan finns bara en spelare: Zheijang Geely Holding Company.

Några andra alternativ finns inte.

Men det betyder inte att Volvofacken står inför fullbordat faktum. Geelychefen vill ju, som sagt, ha fackens stöd till affären.

Problemet för Volvofacken är att de helt enkelt vet för lite för att kunna lämna ett definitivt ställningstagande. Därför lyder formuleringen ”ett första ställningstagande”. Tiden har dessutom varit knapp och informationen bristfällig.

Visserligen har Geely deklarerat att Volvo även i fortsättningen ska ha tillverkning, huvudkontor och utvecklingsavdelning i Göteborg.

Men vad är de utfästelserna värda? Hur bindande är en deklaration?

Och vad vill egentligen Geely med Volvo mer än att sälja fler bilar? Har de tillräckligt med pengar att inte bara finansiera nya modellprogram utan även stå emot plötsliga påfrestningar? Kom ihåg att Volvo blött under senare år samtidigt som man står inför kostsamma utmaningar framöver.

Ett anmärkningsvärt spår i fackens uttalande är synen på Volvo som ett självständigt bolag.

Bilbranschens oemotsagda mantra är att ingen mindre biltillverkare kan överleva på egen hand utan måste tillhöra en av de större spelarna. Inte minst för att uppnå skalfördelar: man delar teknik med andra bilmärken för att få ner kostnaderna.

Volvofackens uttalande pekar på motsatsen. Skalfördelarna kan Volvo bära själv genom ökad försäljning, stigande produktion och genom att satsa på en enda plattform, inte som nu två.

Det doftar Scania om fackens Volvovision. Ett självständigt bolag, ett märke och med förmåga att uppnå stordriftsfördelar under eget tak. En Scaniafilosofi tillämpad på personbilstillverkning.

Volvo kan och bör stå på egna ben, oavsett om ägaren finns i Kina eller inte. Volvofacken säger klart nej till att Volvo integreras med resten av Geely. I den mån man ska samarbeta med Geely ska det vara på strikt kommersiella grunder.

Ett självständigt Volvo förutsätter en stark ledning. Vd-stolen blir ledig nu när Stephen Odell tackar för sig. Det finns säkert en önskelista över vilka facken vill se som ny vd. Men minst lika viktig är att inte bara verkställande direktören utan hela den högsta ledningen besitter den nödvändiga kompetensen och integriteten för att kunna leda Volvo som ett självständigt bolag.

Det är i det ljuset man ska se fackens krav på att Volvo utrustas med en slagkraftig ledning.

Volvofacken har lämnat sitt första ställningstagande. Nu ligger bollen hos Geely. När Geely reagerat på de fackliga kraven kan vi vänta ett andra ställningstagande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.