Industriarbetarnas tidning

Pris till bok om utsatta kvinnor

3 februari, 2010

Författaren Anna Jörgensdotter får Ivar-Lo-priset 2010.
– Det känns jättebra, hälsar en glad pristagare per telefon.

Priset är på 120 000 kronor och har tidigare tilldelats folkkära namn som Sara Lidman, Kerstin Ekman, Per Anders Fogelström, Göran Greider med flera.

Anna Jörgensdotter tänker lägga prissumman på hög och använda dem till sin nästa, hemliga, roman.

– Jag lägger undan pengarna, väntar och längtar, säger hon.

Anna Jörgensdotter får bland annat priset för hur hon ”skildrat unga och utsatta kvinnors sökande efter identitet, inre styrka och en plats i världen”, som det heter i motiveringen.

I sin senaste roman Bergets döttrar från 2009, skildrar hon en syskongrupps öden i Sandvikentrakten på 1930-, 40- och 50-talen.

”På ett rakt och samtidigt känsligt språk lyfts kvinnornas dolda historia i bruksorten fram, de osynliga men starka band som håller dem tillbaka, men också den kraft som bär dem genom tidens stora förändringar.”

Det är också Bergets döttrar som hon rekommenderar till dem som ännu inte läst henne.

– Man är också alltid mest nöjd med det senaste man gjort, säger hon.

Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken och bosatt i Kungsgården nästgårds. Hon arbetar som frilansskribent, uppträder som live-poet och har hörts och synts tillsammans med bland andra rockgruppen Katyusha.

Anna Jörgensdotter debuterade 2002 med roman Pappa Pralin. Samma år kom även första diktsamlingen Livsvig. 2007 debuterade hon också som dramatiker med monologen En annan Anna, specialskriven för skådespelare Anna Andersson på Folkteatern i Gävleborg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.