Industriarbetarnas tidning

Riksgälden granskar Saab-affären igen

3 februari, 2010

Riksgälden ska åter granska Saab-affären. I en intervju i dagens Svenska Dagbladet säger Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren att de fått i uppdrag av regeringen att gå igenom de nya uppgifter som kommit fram om affären.

– Vi tittar på om Spyker har tillräckligt mycket pengar att genomföra affären och vi vill inte garantera en affär som inte kan genomföras, säger han.

Riksgälden gav i mitten av januari klartecken till Spykers köp av Saab, efter en första granskning. Riksgäldens rapport är en tung bricka i Saab-affären. Den ger en rekommendation till regeringen huruvida en statlig garanti ska utfärdas för lånet från Europeiska Investeringsbanken, EIB. Den statliga garantin är i sin tur ett villkor för att Saab ska få lånet på fyra miljarder kronor.

Lånet ska ges under en tvåårsperiod och betalas ut i åtta-nio omgångar för olika projekt. Regeringen kommer att kontrollera projekten löpande. Hela affären ska också godkännas av EU-kommissionen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.