Industriarbetarnas tidning

Tyska avtalet punkterar nollbudet

19 februari, 2010

Skrivet av

DA-ANALYS: Hittills har avtalsrörelsen stått still. Men det börjar bli allvar nu. Medlarna gör sig redo och i går kom det nya tyska avtalet som sannolikt sätter punkt för nolldebatten.

De tyska metallarbetarna fick ett tvåårsavtal med både pengar och säkrade jobb. Ett engångsbelopp på 3 200 kronor och 2,7 procents lönehöjning nästa år. Samtidigt kan anställda vid krisföretag tvingas gå ner i arbetstid till höjda permitteringslöner.

Så här funkar de tyska permitteringslönerna: De gäller i 18 månader (24 om de påbörjades under krisåret 2009). Staten står för 60 procent, det motsvarar tysk a-kassa.

Normalt jobbar den tyske metallarbetaren 35 timmar i veckan. Men enligt metallavtalet kan arbetstiden sänkas 5 timmar till 30 timmar. Då går staten in och betalar 3 av de 5 timmarna.

Om arbetstiden sänks till 28 timmar står staten för 4,2 och arbetsgivaren för 1,7 timmar. Med andra ord: arbetstiden förkortas med 7 timmar – staten och arbetsgivarna ersätter tillsammans 5,7 av de 7 timmarna.

Det nya avtalet öppnar för att korta arbetstiden 9 timmar från 35-timmarsnivån till 26 timmar. Då står staten och arbetsgivarna för 7,4 av de 9 timmarna.

Det innebär att det tyska metallfacket har höjt permitteringslönerna från den lagstadgade 60-procentnivån till drygt 80 procent i det nya avtalet. Detta i utbyte mot att få behålla jobben. Plus alltså höjda löner.

Tyska metallavtal ger alltid avtryck i Sverige, på ett eller annat sätt. Svenska avtalsrörelser förhåller sig till de tyska. I synnerhet om tyska avtal tecknas i kristider strax innan en svensk lönerörelse går in på sista varvet.

Därför analyseras det tyska avtalet av parterna nu.

Att det var facken och inte arbetsgivarna som i går snabbt kommenterade det tyska avtalet ger en fingervisning om vilken effekt det hade.

Avtalet innehöll nämligen pengar. Något som de svenska arbetsgivarna inte vill ha. I stället har man förespråkat nollavtal. De enda lönehöjningarna ska betalas ut lokalt.

Teoretiskt skulle kanske ett engångsbelopp à la Tyskland kunna tilltala arbetsgivarna. Fördelen för arbetsgivarna med ett engångsbelopp är att det inte höjer några lönenivåer.

I Tyskland har engångsbeloppen ett helt annat attraktionsvärde för de anställda. I synnerhet i kristider. Och det har med de tyska avtalens konstruktion att göra.

Om tyska IG Metall och arbetsgivarna kommer överens om 2 procents lönehöjning så innebär det att minimilönerna höjs med 2 procent. Det finns inga garantier att allas utgående löner verkligen höjs med 2 procent. Men det brukar fixa sig i de lokala förhandlingarna. Praxis är att allas löner höjs med lika mycket som minimilönerna.

– I Tyskland innehåller avtalen inga individgarantier eller potter, bara höjningar av minimilönerna. Vad som hänt under krisen är att många klubbar inte klarat av att förhandla till sig lika mycket som höjningen av minimilönerna, säger Ingemar Göransson, LO-utredare som länge följt tyska avtalsrörelser.

–Därför är ett engångsbelopp mycket värt för de tyska arbetarna. Ett engångsbelopp innebär garanterade pengar i plånboken.

Med det tyska avtalet försvann ett tungt argument för de svenska arbetsgivarna. De kan inte längre hänvisa till utfallet i Sveriges största exportland. Nu blir det aningen krångligare.

Hittills har inte mycket hänt i avtalsrörelsen trots att den fackliga kravlistan lämnades över veckan före jul. Normalt brukar arbetsgivarna komma med motbud någon vecka efter trettonhelgen. Och så brukar man brottas om arbetsvillkoren i arbetsgrupper innan de medlande opartiska ordförandena (opo) tar över ledningen en månad innan avtalet löper ut.

Mönstret i år bryter mot tidigare år. Att det skulle lossna nästa vecka innan opo äntrar scenen den 1 mars vore en verklig högoddsare.

En kollektivavtalsförhandling handlar alltid om makt, om fördelning av inflytande. Vem ska bestämma över vad? I upplägget till årets lönerörelse har bägge sidor var sitt krav på ändrade maktförhållanden:

Arbetsgivarna vill att lönerna ska sättas lokalt. Noll i det centrala avtalet och sedan lokala förhandlingar under fredsplikt. Lön betalas ut efter det enskilda företagets bärkraft. Det minskar den fackliga organsiationens makt att försöka fördela pengar till dem som tjänar sämre än andra.

Facken vill begränsa arbetsgivarnas möjlighet att anlita bemanningsföretag när det finns uppsagda med återanställningsrätt. Ett krav som rör det allra heligaste hos arbetsgivarna: arbetsledningsrätten. En rätt som facket valt att respektera sedan den historiska decemberkompromissen 1906 mellan LO och dåvarande SAF.

Samtidigt som avtalsförhandlingarna segar vill Teknikföretagen komma först och sätta det så kallade riktmärket. Teknikavtalet är tänkt att normera resten av arbetsmarknaden.

Men räknar man verkligen med att kunna sätta märket med ett nollavtal? För handeln? För livsmedelsindustrin? Branscher som knappast märkt av någon kris. Medan finanskrisen slog skoningslöst mot verkstadsindustrin har många sektorer av ekonomin varit förvånansvärt oberörda av krisens effekter.

Ett annat faktum som försvårar nollavtal är att ekonomin håller på att vända uppåt.

Det statliga Konjunkturinstitutets januaribarometer pekade på en nyväckt optimism inom näringslivet. Och det var inte bara inom handeln, byggindustrin och de privata tjänstenäringarna som optimismen tagit fart. Stämningarna inom den plågade tillverkningsindustrin ”signalerar att läget nu är något starkare än normalt”, enligt KI.

Arbetsgivarna kan visserligen peka på det extremt låga kapacitetsutnyttjandet inom industrin. Industrin går för halvfart, knappt det. Å andra sidan ökar kapacitetsutnyttjandet snabbt. Återhämtningen är på väg.

Avtalen för tre och en halv miljon löntagare löper ut den sista mars. Dagen efter, den första april är skärtorsdagen. En av årets största shoppingdagar. Och en möjlig konfliktdag inom handeln.

Har industrin satt normen innan dess?

Texten korrigerad den 19 februari.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.