Industriarbetarnas tidning

100 000 kronor för bästa samarbete

4 mars, 2010

Skrivet av

Fackförbundet GS utmanar alla att testa om den fackliga kärnidén fortfarande håller. I tävlingen Gemensam Styrka efterlyser de projektidéer som bevisar att man är stark tillsammans.

Grunden för fackföreningsrörelsen är den samma i dag som för hundra år sedan.

– Vi har nästan blivit stämplade som cementhäckar, att vi skulle vara på utdöende. Så nu vill vi testa den fackliga idén 2010. Är den föråldrad eller håller den än, frågar GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Själv tvivlar han inte ett dugg på att den fortfarande är modern, tanken om att man är stark tillsammans och faktiskt kan förändra världen. För att bevisa det utmanar GS nu alla i sin tävling Gemensam Styrka.

Den som presenterar den bästa idén och lyckas samla många anhängare vinner 100 000 kronor för att förverkliga projektet. Givetvis ska det gå ut på att göra världen bättre, men så många andra begränsningar finns inte.

– Vi vet inte vart det här tar vägen. Det är spännande att släppa lös människors kreativitet, säger Per-Olof Sjöö.

Alla, inte bara GS-medlemmar, kan delta. Man tävlar med sina projektidéer på sajten www.gemensamstyrka.se. Den som inte har en egen idé kan engagera sig i någon annans, och även rösta för att öka vinstchanserna.

Med tävlingen vill GS få folk att samlas kring projekt som leder fram till något positivt. Tanken är att göra bra idéer till verklighet. Det är också ett sätt att sprida kunskap om det nya förbundet och den fackliga grundtanken.

Tävlingen pågår fram till första maj. Vinnaren utses av en jury den 1 juni, på GS ettårsdag. Dessutom väljs ytterligare fem projekt ut som GS kommer att förverkliga tillsammans med initiativtagarna.

I juryn sitter Jesper Heed – grundare Peace & Love-festivalen, Ingrid Dahlberg – ordförande Svensk Scenkonst, Jens Orback – generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center, Nisha Besara – chefredaktör Dagens Arena samt GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.